ODRŽANO “CRNOGORSKO VEČE” U KRANJU

Crnogorsko društvo „Morača“ iz Kranja je, 14.12.2019. godine, u Kulturnom domu na Kokrici u Kranju, organizovalo „Crnogorsko veče“ na kojem su predstavljeni crnogorska kultura i folklor.

„Crnogorsko veče“ otvorio je predsjednik Crnogorskog društva „Morača“ Čedo Đukanović koji je zahvalio zvanicama na prisustvu i podsjetio da je ovo udruženje osnovalo prvi crnogorski folklorni ansambl u dijaspori u Evropi.

Ovoj svečanosti, na kojoj je upriličeno druženje više društava crnogorske dijaspore u Sloveniji sa predstavnicima Opštine Kranj, prisustvovali su konzul Ambasade Crne Gore u Ljubljani Mirela Tuzović, potpredsjednik Opštine Kranj Robert Nograšek i predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić koji su se i obratili prisutnima.

Osim predstavnika društava iz Slovenije – Kranja, Ljubljane, Maribora i Jesenica, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske iz Zagreba.

U revijalnom dijelu svečanosti učestvovali su Crnogorsko društvo „Morača“, pjevačka grupa sa zavičajnim pjesmama sjevera Crne Gore, Zavičajno društvo Plava i Gusinja „Izvor“ sa folklornim ansamblom i Zbor „Montenegro“ iz Zagreba.

Crnogorsko društvo „Morača“ iz Kranja osnovano je 1998. godine i ima oko 130 članova. Ovo udruženje redovno organizuje crnogorske večeri, a crnogorsku kulturu i baštinu čuva kroz folklornu, pjevačku i sportsku sekciju.

Podijeli: