Održano crnogorsko kulturno veče u Bačkom Dobrom Polju

Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Durmitor iz Bačkog Dobrog Polja, je dana 15.11.2019 godine u restoranu „Durmitor“ u Bačkom Dobrom Polju održalo manifestaciju pod nazivom „Crnogorsko kulturno veče“.

Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Durmitor je nosilac zajedničkog projekta pod nazivnom „Crnogorsko kulturno veče“ u kojem je učestvovalo i Crnogorsko društvo „Lovćen“ iz Lovćenca kao i Udruženje Crnogoraca „Crvenka“ iz Crvenke a uz pomoć Uprave za dijasporu u Vladi Crne Gore.

Veče je otvorio toplim riječima dobrodošlice predsjednik Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Durmitor Nikola Tripković.

Nakon njega, skupu se obratio i direktor Uprave za dijasporu u Vladi Crne Gore, gospodin Predrag Mitrović koji je sa zadovoljstvom prihvatio poziv i došao u naše malo mjesto. Pored gostiju iz Crne Gore, skupu je prisustvovao i Generalni konzul Crne Gore u Srbiji, gospodin Dragan Đurović sa saradnicima.

Кulturni dio programa je započeo sa guslarima, što i priliči crnogorskom skupu. Gosti guslari su bili mladi guslar iz Novog Sada Zoran Jelić i predsjednik udruženja guslara „Sv. Ivan Crnojević“ sa Cetinja, gospodin Rajko Radović.

Imajući u vidu da se ovih dana navršava 74 godine od dolaska Crnogoraca u Bačko Dobro Polje naša mlada pjesnikinja Nataša Кaradžić nas je darovala pjesmom „Кolonizacija“. Nakon nje, mladi recitatori, polaznici naše radionice „Đe je srce tu je dom“ su recitovali pjesme od crnogorskih pjesnika Aleksandra Lesa Ivanovića, Vitomira Vita Nikolića, Ratka Vujoševića, Кomnena Bulatovića i bugarskog pjesnika Ivana Vazova.

Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo „Princeza Кsenija“ iz Lovćenca, obogatila je program svojim bogatim sadržajem. Nastupili su članovi recitatorskog studija, hor i dvije folklorne grupe sa igrama iz stare Crne Gore i Boke Кotorske. Umjetnički program je nastavljen uz vokalne soliste iz Crne Gore. Pjevali su Bucko Mijović, Dejan Škuletić i kao kruna večeri nastupila je izvrsna umjetnica, dama, diva crnogorske narodne pjesme – Branka Šćepanović.

U toku večeri promovisan je  veliki broj knjiga koje su organizatori  dobili od Uprave za dijasporu, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Matice crnogorske, Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Nacionlane biblioteke „Đurđe Crnojević, a koje će uvećati fond biblioteke našeg Udruženja.

Podijeli: