ODRŽANI “OTVORENI DANI AMBASADA” U R. GRČKOJ, SAD-U I S. R. NJEMAČKOJ

Na inicijativu Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OSCI), a u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Crne Gore i Upravom za dijasporu, organizovani su „Otvoreni dani ambasada“. Manifestacije su održane u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i to: 20. oktobra o. g. u Generalnom konzulatu Crne Gore u Frankfurtu, 25. oktobra o. g. u Ambasadi Crne Gore u SAD-u i 4. novembra o. g. u Ambasadi Crne Gore u Grčkoj.

Generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadžić upoznao je studente sa samim radom konzulata kao i o aktivnostima koje konzulat sporovodi na poboljšanju saradnje sa iseljenicima. Osoblje konzulata je izrazilo spremnost da pomogne svim crnogorskim studentima koji imaju neki problem u okviru njihove jurisdikcije.

Ambasador Crne Gore u SAD-u Nebojša Kaluđerović pozdravio je prisutne i upoznao ih sa istorijskim okolnostima nestanka Crne Gore sa liste evropskih država 1918. godine i njene obnove  nezavisnosti 2006. godine, kao i o crnogorskom putu ka NATO-u i Evropskoj Uniji. Događaju su pored crnogorskih studenata, prisustvovali i američki građani koji su pokazali interesovanje za Crnu Goru kao turističku i investicionu destinaciju.

Ambasadorka Crne Gore u Grčkoj Ana Vukadinović poželjela je dobrodošlicu svim studentima i naglasila da je Ambasada adresa za sve eventualne poteškoće sa kojima se studenti susreću u zemlji prijema. Navela je da ljudi čine najveće bogatsko jedne države i da njihovim kvalitetnim obrazovanjem Crnu Goru možemo učiniti vidljivom na svjetskoj geopolitičkoj sceni.

Studenti su se zahvalili na dobrodošlici i predstavnicima Ambasade Crne Gore u R. Grčkoj i ukazali na određene probleme sa kojima se suočavaju u ovoj zemlji, kao što su administrativne procedure prilikom studiranja. Studenti iz S. R. Njemačke govorili su o svojim namjerama u daljem školovanju i usavršavanju na njemačkim univerzitetima te iskazali potrebu za boljim opcijama prilikom putovanja iz Crne Gore u zemlju prijema.

Podijeli: