ODRŽANA TREĆA SJEDNICA MMO ZA SPROVODJENJE SPORAZMA O ZAŠTITI MANJINA U CRNOJ GORI I HRVATSKOJ

Treća sjednica međuvladinog  Mješovitog odbora za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori održana je u Vili Gorica, u Podgorici.
Sjednicu su otvorili g.Valon Dasharami, kopredsjedavajući crnogorske strane MMO-a, g. Zvonko Milas kopredsjedavajući hrvatske strane MMO-a i sekretar MMO Predrag Mitrović, koji su izrazili zadovoljstvo nastavkom razgovora o unapređenju međunacionalnih odnosa dvije države. U obraćanjima su kopredsjedavajući poručili da je  pitanje  unaprijeđenja položaja manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica visoko pozicionirano u njihovim agendama, što je potvrđeno potpisivanjem Sporazuma koji su Crna Gora i Republika Hrvatska potpisale o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori, potpisanom od strane predstavnika Vlade Crne Gore i Vlade Republike Hrvatske, 14. januara 2009. godine, u Zagrebu.
Na trećoj sjednici međuvladinog mješovitog odbora za sprovođenje Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj predstavnici obje države razgovarali su o važnim temama od uzajamnog interesovanja. Obje države iskazale su jasnu opredijeljenost u davanju pune podrške uvažavanju nacionalnog i kulturnog identiteta manjinskih naroda.
Takođe, iskazana je jasna namjera nastavljanja proaktivne politike unaprijeđenja položaja i zaštite prava manjinskih naroda.
Na sjednici je razgovarano o značajnim temama iz oblasti kulture, obrazovanja i informisanja, te dogovoreno da se jačaju napori u preduzimanju sve djelotvornijih mjera za poboljšanje kvaliteta života pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, odnosno očuvanju svih oblika njihovog identiteta.
Pozdravivši prethodnu uspješnu saradnju i dobro komunikaciju, predstavnici  obje delegacije saglasili su se da, u narednom periodu, jačaju dalje vidove saradnje u pomenutim oblastima od interesa.
Događaji poput ovog očigledan su pokazatelj opredijeljenosti država Crne Gore i Hrvatske da pošalju jasnu poruku o važnosti postojanja i njegovanja različitosti, uvažavanja nacionalnog i kulturnog identiteta poštovanja različitih vjerskih uvjerenja, tradicije, običaja i drugih posebnosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica kao bogatstvu savremenog  građanskog  društva.
Podijeli: