ODRŽANA SKUPŠTINA CRNOGORSKOG KULTURNOG DRUŠTVA IZ TORONTA

U Torontu 11. novembra 2018. godine održana je Skupština Crnogorskog kulturnog društva. Na veoma konstruktivnom sastanku izabrana je nova uprava koju čini 9 članova:

– Zoran V. Raičević, predsjednik

– Seadin Dino Kolar, sekretar

– Branislav Vujović, blagajnik

Ostali članovi uprave su: Zoran Kovačević, Miroslav Vukićević, Filip Raičković, Srđan Vukmirović, Marija Selić i Pero Rašović. Za počasne predsjednike izabrani su Veso Radulović i Đon Ivanović.

 

Crnogorsko kulturno društvo je osnovano februara 1971. godine i jedno je od najstarijih društava na sjeverno-američkom kontinentu. Imalo je zapaženu ulogu u mnogim projektima od značaja za Crnu Goru i njene iseljenike. Istinski ambasador Crne Gore u Kanadi, društvo sa izraženim osjećajem za dobrotvorne akcije i dobitnih mnogih priznanja za svoj rad i humanitarne akcije. Crnogorsko kulturno društvo poznato je po mnogim akcijama pomoći, kao što su: stradalim u velikom zemljotresu koji je pogodio Crnu Goru 1979. godine, nastradalim u željezničkoj nesreći kod Bioča, Pokretu za nezavisnost Crne Gore 2005. godine, PEN centru, Matici crnogorskoj, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, nezavisnim intelektualcima, sportistima, umjetnicima, ljudima koji se bore teškim bolestima i td. Društvo je značajno jer je otkrilo istinu o kanadskom generalu Frederiku Burhnamu, vajaru Janku Brajoviću, prvom počasnom konzulu u Torontu Noelu Maršalu, medicinskoj sestri Moni Vilson, nastradalim na brodu Brindizi kod Medove i td. Društvo nastavlja svoju misiju očuvanja crnogorskog državnog i kulturnog identiteta, noseći taj oreol već 47. godina.

Podijeli: