ODRŽANA MANIFESTACIJA „DANI CRNE GORE U BRAZILU“

Po prvi put 15. i 16. oktobra 2018. godine u San Paolu, održana je manifestacija pod nazivom „Dani Crne Gore u Brazilu“, u organizaciji Ambasade Crne Gore u R. Argentini, Ministarstva vanjskih poslova SR Brazila, počasnog kozula Crne Gore i institucija grada San Paola. Ovom prilikom posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa crnogorskom kulturom, narodnom nošnjom, običajima, gastronomijom i turizmom.

Prvog dana manifestacije organizovan je koktel za koji su obezbijeđena vina iz Crne Gore i tradicionalna crnogorska loza. Koktelu su prisustvovali ugledni gosti iz San Paola i gradova u južnom dijelu Brazila, kojima su predstavljene turističke lokacije i kulturne znamenitosti Crne Gore, kroz dijeljenje promotivnog turističkog materijala i prikaz kratkog promotivnog filma.

Narednog dana organizovano je predavanje o Crnoj Gori – njenoj kulturi, perspektivi odnosa sa Brazilom i istorijskim činjenicama o iseljavanju Crnogoraca u zemlje Latinske Amerike. Predavanje je održano u amfiteatru Fakulteta za međunarodne odnose Univerziteta Belas Artes, na kojem su učestvovali počasni konzul Marko Brajović, ambasador Crne Gore u R. Argentini Gordan Stojović, ambasador Rubens Barbosa – nekadašnji ambasador Brazila u SAD-u i R. Francuskoj i predsjednik Savjeta za spoljnu trgovinu Industrijskog saveza države San Paolo.

Centralni dio manifestacije bio je posvećen izložbi “Hilos Kulturais” (Kulturne Niti) u galeriji Belas Artes, na kojoj su izloženi radovi brojnih umjetnika posvećenih crnogorskoj narodnoj nošnji i vezu. Posebno treba istaći radove brazilske umjetnice Žuliane Ruso, na koju su uticaj imala putovanja kroz Crnu Goru u sklopu manifestacije organizovane od strane fondacije “Lubarda”. Potom brojni radovi inspirisani crnogorskim vezom brazilske modne kreatorke Milke Dragović, a poseban utisak na sve prisutne ostvarila je ženska crnogorska narodna nošnja iz 1880. godine, koja je po raspoloživim informacijama, ujedno i najstarija sačuvana na svijetu. Na oduševljenje mnogih, na izložbi se predstavila i Silvane Markovich iz Buenos Ajresa radovima inspirisanim narodnim nošnjama iz Boke Kotorske “Tre sorele”.

Podijeli: