Održana 5. Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku

Peta Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine održana je u onlajn formatu u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu.

Pravo učešća na smotri iskoristilo je 136 učenika iz 15 osnovnih i srednjih vojvođanskih škola. Takmičare je ocjenjivao žiri u sastavu: recitatorka i studentkinja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Jana Krivokapić, voditeljka i studentkinja geoinformatike Isidora Ražnatović, i publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović.

Pobjednik u kategoriji uzrasta od prvog do četvrtog razreda je Maksim Mustur učenik Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo” iz Vrbasa, dok su Marijana Vučković iz škole „Vuk Karadžić” iz Lovćenca i Vasilisa Mićanović iz škole „Bratstvo jedinstvo” iz Vrbasa podijelile prvo mjesto u takmičenju za uzrast od petog do osmog razreda. U kategoriji srednjoškolaca prvo mjesto osvojio je Nikola Raičević učenik Gimnazije „Svetozar Miletić” iz Srbobrana.

Svi učesnici smotre su dobili zahvalnicu i knjigu iz crnogorske književnosti. Nagrada za najuspješnije takmičare, i njihove nastavnike, je edukativno putovanje na Cetinje koje će biti realizovano u julu mjesecu ove godine.

„Veoma je važno da je sačuvan kontinuitet održavanja ove jedinstvene manifestacije u crnogorskom iseljeništvu. Nakon 5 školskih godina i isto toliko održanih smotri može se konstatovati da crnogorski jezik ima svoje mjesto i svoju budućnost  u multikulturalnoj Vojvodini. A najveće bogatstvo Vojvodine upravo je tolerantni suživot njenih građana različitih nacija, vjera i jezika” – istakao je publicista Nenad Stevović

Organizator smotre je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija” iz Lovćenca uz podršku Uprave za dijasporu Crne Gore.

Podijeli: