Obilježeno 30 godina Zavičajnog društva Plava i Gusinja “Izvor”

Svečanom Akademijom večeras je u Kranju obilježeno je 30 godina postojanja Zavičajnog društva Plava i Gusinja „Izvor“. Time su otvoreni Dani kulture Plava i Gusinja u ovom gradu.

Foto: RTCG

Pozdravljajući prisutne, predsjednik društva Skender Bajrović podsjetio je da je Zavičajno društvo Plava i Gusinja „Izvor“ formirano kako bi sačuvali tradiciju, običaje i sve što je vrijedno iz kulturne baštine Crne Gore i tog kraja.

Bajrović je podsjetio na neke od projekata koji su potvrdili uspješnost rada društva u oblastima folklora, književnosti i slikarstva.

Župan opštine Krenj istakao je da mu je drago što ovakvi ljudi žitelji Kranja, da su oni loljalni građani Slovenije koji čivaju svoje korijene i povezuju dvije prijateljske države.

Predsjednik opštine Plav, Nihad Canović kazao je da je ponosan na svoje zemljake i istakao da je dijaspora onaj dio našeg društva koji se rukovodi najčistijim emocijama i ulaže trud da se Plav, Gusinje i Crna Gora stave kroz prave tradicionalne vrijednosti.

Delegaciju iz Crne Gore i članove društva „Izvor“ ranije danas primio je konzul Crne Gore u Kranju Vojislav Kovač, čestitao im jubilej i poželio da nastave da rade kao do sada i izgrađuju multietničku i modernu Crnu Goru.

Otpravnik poslova ambasade Crne Gore Vladimir Beratović zahvalio je Zavičajnom društvu Plava i Gusinja „Izvor“ na afirmaciji kulture i tradicije i najavio podršku njihovom daljem radu.

Podijeli: