OBILJEŽEN DAN NEZAVISNOSTI CRNE GORE U NOVOM SADU

U sklopu brojnih aktivnosti, prije svega na polju kulture i umjetnost u proteklom periodu,  Udruženje Crnogoraca Novog Sada upriličilo je 21. maja, povodom Dana nezavisnosti svoje matice Crne Gore, prigodno kulturno veče u Klubu novosadskih umjetnika.

Ovo je bila prilika da se podsjeti na ovaj značajni datum kada je prije 13 godina Crna Gora, voljom većine svojih građana putem referenduma obnovila svoju nezavisnost. Kada se u jedinstvu okupila i brojna dijaspora da da doprinos na stvaranju i jačanju svoje matice kao građanske, višenacionalne, multikulturne i multikonfesionalne države. Udruženje Crnogoraca Novog Sada, kao zajednica koja okuplja preko šesto članova, se trudilo da u temelje te građevinu ugradi lično koji kamen, zbog čega smo sretni i ponosni, istaknuto je na ovom svečanom skupu.

Kulturni program je upotpunjen kazivanjem stihova znamenitih crnogorskih pjesnika, zatim pjesničkim nastupom Ljubiše Vojinovića Majstorovskog. Veče su obogatili majstori na gitari Veselin Matejin, arhitekta i kompozitor  Dragan Đukanović, a u više navrata i narodni guslar Pero Mišović, tako da su se u ovom svečnom danu smjenjivali zvuci gitare i gusala i crnogorske pjesme.

Ovom skupu su pored članova Udruženja Crnogoraca Novog Sada, prisustvovali i članovi novoizabranog Savjeta za dijasporu Vlade Crne Gore Dragan Đukanović i Vidak Mitrović, predstavnici Udruženja Crnogoraca Vojvodine i Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, kao i prijatelji Crne Gore.

Podijeli: