OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI U R. HRVATSKOJ

U subotu 13. jula 2019. godine na izletištu Golubnjak nadomak Rijeke, održan je tradicionalni Petrovdanski sabor koji okuplja Crnogorce oko proslave 13. jula Dana državnosti Crne Gore. Proslavu je organizovala Nacionalna zajednica Crnogoraca iz Rijeke. Među zvanicama bili su predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca iz Rijeke Željko Novaković, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić, dožupan Primorsko-goranske županije Petar Mamula, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu mr Ivan Jovović, predstavnici Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”, predstavnici Zajednice Crnogoraca Splita  i mnogi drugi.

 

Uvodno izlaganje imao je Željko Novaković ispred organizatora Nacionalne zajednice Crnogoraca iz Rijeke, dok je u ime Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske prisutne pozdravio Danilo Ivezić.

U ime hrvatskih državnih organa govorio je dožupan Primorsko-goranske županije Petar Mamula, koji je ukazao na bliske veze dva naroda kojima je zajednička poveznica upravo antifašističke vrijednosti. Osvrnuo se na rad i saradnju Nacionalne zajednice Crnogoraca iz Rijeke sa Primorsko-goranskom županijom i naglasio da zajednica uživa ugled u u ovoj županiji i da može računati na pomoć županije u budućim projektima.

Ispred Uprave za dijasporu prisutnima se obratio pomoćnik direktora mr Ivan Jovović i izrazio zadovoljstvo prisustvom ovoj manifestaciji. Jovović je istakao: “Želimo da vas upoznamo da je Uprava za dijasporu ove godine, shodno javnom konkursu za organizacije dijaspore – iseljenika, finansijski podržala, odnosno opredijelila dio sredstava za manifestaciju Petrovdanski sabor, jer smo stanovišta da je ona od značaja ne samo za Crnogorce u R.Hrvatskoj, već i za državnu promociju Crne Gore, s obzirom da 13. jul jeste bitna odrednica savremenog crnogorskog identiteta. Prisjećajući se simbolike ovog istorijskog datuma, svjesni smo činjenice da antifašizam predstavlja univerzalnu vrijednost, koja ne gubi na aktuelnosti. Zato obilježavanje tekovina 13. jula 1878. i onog 1941. godine unutar crnogorske zajednice u Hrvatskoj predstavlja dokaz da žrtve naših zajedničkih predaka u borbi za slobodu i emancipaciju crnogorskog naroda  uživaju zavidan pijetet kod našeg iseljeništva. Uostalom, dvije decenije ove manifestacije jasno pokazuju da se među vama njeguje kultura sjećanja na zemlju svog porijekla.”

Manifestaciju je odlikovao bogat kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali KUD “Sloga” iz Đenovića, kao i kulturno-umjetnička društva iz Peroja i Splita.

Podijeli: