OBILJEŽEN 26. OKTOBAR – DAN NACIONALNOG SAVJETA

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji svečano je, na Spensu, obilježio 26. Oktobar Dan Nacionalnog savjeta i 7. godina od konstituisanja nacionalnog savjeta. Na početku svečanosti, tim povodom je održana konferencija za medije na kojoj su govorili Dragoljub Malović, predsjednik NS, i dr. Blagoje Marković, predsjednik UO NIU “Vijest”.

Nakon konferencije otvorene su i prostorije lista „Vijest“ i kancelarija Nacionalnog savjeta na Spensu, koji je ove godine započeo da informiše pripadnike crnogorske zajednice u Srbiji o svim važnim pitanjima vezanim za njihov društveni, kulturni, istorijski, sportski i svaki drugi status, poštijući i zakonsku obavezu da informiše na jeziku nacionalne manjine, o kulturi, obrazovanju i informisanju.

Nakon oficijalnog dijela, ovim povodom organizovan je koktel. Koktelu su prisustvovali brojni gosti, na svečanosti su bili: direktor Uprave za dijasporu Vlade Crne Gore mr Sead Hadžić, državni sekretar za ljudska prava Republike Srbije Olena Papuga, pomoćnica sekretara za nacionalne manjine AP Vojvodine Milanka Hrćan, zamenik gradonačelnika Grada Novog Sada Milan Đurić, direktor Spensa Dragan Milić, predstavnici opština Kule, Vrbasa i Malog Iđoša, predstavnici nacionalnih manjina u Vojvodini. Samoj svečanosti je prisustvovala i većina članova Nacionalnog savjeta te mnogi drugi gosti.

Na svečanom prijemu u čast 26. oktobra predsednik Nacionalnog savjeta Dragoljub Malović rekao je da Savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji postoji već sedam godina a da ovaj saziv traje tri godine i ispunjava sve svoje obaveze koje ima prema Crnogorcima u Srbiji.

Sve prisutne na svečanosti je pozdravio direktor Uprave za dijasporu Crne Gore, Mr. Sead Hadžić.

Olena Papuga, državni sekretar za ljudska prava Republike Srbije je pozdravila sve prisutne.

Sve prisutne, ispred Sekretarijata za nacionalne manjine AP Vojvodine, je pozdravila Milanka Hrćan, pomoćnik sekretara.

Sve uzvanice isticale su nemerljiv doprinos Crnogoraca u razvoju i unapređenju međunacionalnih odnosa u Republici Srbiji kroz istoriju te konstatovale da i dalje postoje brojna polja za svekolik napredak srpsko-crnogorskih odnosa.

Na kraju svečanosti u Amfiteatru Spensa sve uzvanice pogledale su pozorišnu predstavu “Spomenik srca mog” Amaterskog pozorište iz Vrbasa u produkciji tamošnjeg Kulturnog centra. Predstava govori o podvigu Petka Uskokovića koji je u Pješivcima kod Nikšića u doba austrougarske okupacije 1917. godine stao pred streljački stroj umesto sinovca Krsta i poginuo.

 

Podijeli: