Obilježen 26. oktobar – Dan Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji

Tokom svoje radne posjete R. Srbiji v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima mr Seid Hadžić, prisustvovao je i svečanosti povodom Dana Nacionalnog savjeta, koji se održao 26. oktobra 2021. godine u sportsko poslovnom centru „Spens“ u Vojvodini, a na poziv Nacionalnog Savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji.

Svečano je obilježen Dan Nacionalnog savjeta, a ujedno isedam godina od njihovog konstituisanja. Na početku svečanosti, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Dragoljub Malović, predsjednik NS, i dr Blagoje Marković, predsjednik upravnog odbora NIU “Vijest”.

Na pomenutoj svečanosti, Hadžić je pozdravio prisutne i tom prilikom pozvao Nacionalni Savjet da u većoj mjeri izađe u susret dijaspori koja radi na očuvanju i njegovanju kulture, tradicije i identiteta Crnogoraca, kao i povezanosti sasvojom maticom.

Naša vizija ali i naša potreba je umrežena i jaka dijaspora, bez obzira na nacionalnu ili vjersku opredijeljenost. Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati i svako onaj ko Crnu Goru doživljava prijateljski i sa uvažavanjem naš je partner u očuvanju ljepote raznolikosti po kojoj je Crna Gora poznata širom svijeta.

Mi smo demografski mala država i svaki naš čovjek u dijaspori nam je bitan, a naša namjera je da svima pružimo šansu da doprinesu kako razvoju naše države tako i unapredjenju odnosa unutar same dijaspore. Vjerujem da mnogi od vas očekuju snažnije impute i podršku od nas, iz matične države, i tu sam apsolutno saglasan. Crna Gora kao država mora preuzeti ulogu lokomotive i pokretača projekata.“ izjavio je Hadžić.

On je akcentovao da će Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, kao i do sada, iskoristiti sve mogućunosti da u skladu sa zakonom nastavi u pomaganju realizacije značajnih aktivnosti i projekata organizacija dijaspore na zajedničkom planu sa svojom matičnom državom, te i da sva udruženja u Upravi mogu naći sigurnog partnera za realizaciju pomenutih aktivnosti i projekata koji su od obostranog značaja.

Kao predstavnik države Crne Gore, a sa pozicije direktora Uprave za saradnju sa dijasporom, moja obaveza je vršiti ulogu medijacije između udruženja i asocijacija u dijaspori. Ono što sam vidio u proteklih desetak dana obilazeći dijasporu u Srbiji, daje mi za pravo reći da prostora za unapređenje saradnje ima jako mnogo, da su ljudski resursi zaista impozantni ali da unatoč činjenici da nam je Srbija susjedna država te resurse koristimo ograničeno, najčešće kroz neku ličnu inicijativu. Moja namjera je da taj segment saradnje podignemo na mnogo veći nivo. Od vas očekujem podršku na tom putu, razumijevanje i predanost, prije svega u naporima da zajednički nastupamo u rješavanju tekućih problema svih naših udruženja u Srbiji, a zatim da se kao sinergija mogućnosti i kapaciteta izborimo za što bolji status dijaspore Crne Gore ovdje u Srbiji.

Naravno naša spremnost da pomognemo kroz podršku projektima koji su od posebnog značaja za vas ovdje, ali i za ostala naša udruženja u Srbiji je apsolutno neupitna.

U nama svakako imate partnera.“ navodi Hadžić.

Nakon svečanog dijela, organizovan je koktel nakojem su pored v.d. direktora Uprave prisustvovali brojni gosti: državni sekretar za ljudska prava Republike Srbije Olena Papuga, pomoćnica sekretara za nacionalne manjine APVojvodine Milanka Hrćan, zamjenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, direktor Spensa Dragan Milić, predstavnici opština Kule, Vrbasa i Malog Iđoša, kao i predstavnici nacionalnih manjina u Vojvodini.

Na kraju svečanosti u Amfiteatru Spensa zvanice su pogledale pozorišnu predstavu “Spomenik srca mog” Amaterskog pozorišta iz Vrbasa u produkciji Kulturnog centra.

Podijeli: