Obilježavanje 30. godišnjice deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Herceg Novog

U Herceg Novom juče je obilježeno 30 godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz ovog grada. Ovaj događaj obilježavanja organizovale su Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje i Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA.
Foto: USDI
Delegacija Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima koju su činili v.d. pomoćnik direktora Arben Jakupi I savjetnica u Upravi Dalila Nišić, prisustvovala je obilježavanju godišnjice deportacije, gdje su ispred područne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova u Herceg Novom položili cvijeće i zajednički odali počast žrtvama.
Crnogorska policija je u maju 1992. nezakonito uhapsila najmanje 66 civila, uglavnom Bošnjaka, starosti od 18 do 66 godina, dominantno izbjeglih od rata koji je već buktao u Bosni i Hercegovini, i kao taoce ih predala vojsci bosanskih Srba pod vođstvom Radovana Karadžića i Ratka Mladića da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika. O ovoj činjenici svjedoče pisana dokumenta.
Svi izručeni iz Herceg Novog 27. maja 1992. su neposredno nakon toga ubijeni, dok je druga grupa 25. maja 1992. godine upućena u koncentracioni logor u Foču i od njih je samo nekolicina preživjela. Još uvijek nijesu pronađena tijela svih žrtava deportovanih iz Herceg Novog 27. maja1992. godine, niti se pouzdano zna mjesto na kome su stradali.
U ime Vlade su na obilježavanju 30 godina od deportacije bili prisutni i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar pravde Marko Kovač, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović. Pored direktora UP, memorijalnom skupu je prisustvovao i načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi Predrag Zižić, predsjednik Opštine Plav Nihad Canović, članica Savjeta za građansku kontrolu rada policije Milena Popović-Samardžić i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.
Memorijalnom prisustvovali su i članovi porodica stradalih Sanina KrdžalijeOsmana Bajrovića Suada Topalovića koji su se obratili prisutnima.
Sejda Krdžalija, majka 21. godišnjeg Sanina, koji je 25. maja 1992. godine iz policije u Herceg Novom deportovan u logor u Foči, gdje je ubijen, u emotivnom obraćanju zahvalila se nevladinim organizacijama koje godinama obilježavaju ovaj datum.
Podijeli: