OBILJEŽAVANJE 103-će GODIŠNJICE MEDOVSKE TRAGEDIJE

U okviru realizacije svojega programa za 2019. godinu Zajednica crnogoraca Albanije obilježila je 103. godine od medovske tragedije u kojoj je stradalo oko 400 civila uglavnom porijeklom iz Crne Gore koji su kao crnogorski iseljenici iz Amerike krenuli u svoju otadzbinu i na tom putu stradali u pomorskoj nesreći dana 06.01.1916.godine.

Brod Brindizi je na putu od grada Brindizija, u neposrednoj blizini luke Medova naišao na podvodnu minu što je prouzrokovalo potonuće broda i putnika.

Ova manifestacija je imala dvije posebne aktivnosti u dva grada u Albaniji u različito vrijeme dana 06.01.2019. godine. Prva aktivnost ove manifestacije održana je u 08.00 časova u manastirskoj crkvi sv. Vladimira koji se nalazi u okolini grada Elbasana. Uz blagoslov Mitropolita Andona sveštenik i rukovodilac manastira otac Irinej održao je liturgiju u čast utopljenih crnogorskih dobrovoljaca koji su stradali kod Medove.

Druga aktivnost ove manifestacije održana je u 12.00 časova u blizini luke Medova, na moru, tačno iznad potopljenog broda Brindizi što je tačno nakon 103. godine od nesreće po prvi put. Prisutnima su se obratili predsjednik ZCGA Marinko Ćulafić i generalni sekretar matice crnogorske Ivan Ivanović.

Simboličnim spuštanjem vijenaca i cvijeća delagacije ZCGA iz Elbasana, Tirane, Drača i Skadra kao i matice crnogorske, grada Ulcinje i crnogorske zajednice iz Makedonije odata je počast svim utopljenim crnogorskim dobrovoljcima.

Predsjednik ZCGA u svom obraćanju obavijestio je prisutne da je ovo prva manifestacija iz ovogodisnjeg programa koja postaje tradicionalna i održavaće se svake naredne godine.

G-din Ivan Ivanović je u svom obraćanju iskazao zahvalnost ZCGA i iskazao podršku predsjedniku zajednice u realizaciji njihovog programa u buducnosti.

Podijeli: