Niš: Održano književno veče „Vito Nikolić kroz stihove i anegdote“

U organizaciji Udruženja Crnogoraca Jugoistočne Srbije (UCJS) u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu, 7. juna, održano je književno veče „Vito Nikolić kroz stihove i anegdote“.

Prije umjetničkog djela programa, prisutnima se obratio predsjednik Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Dragoljub Malović, koji je istakao značaj promocije i očuvanja crnogorske kulture u Srbiji i ovom prilikom poklonio štampana izdanja Nacionalnog savjeta Crnogoraca predstavnicima biblioteke u Nišu.

Kroz program, koji je bio na visokom umjetničkom nivou, a u kojem su učestovali članovi UCJS i njihovi prijatelji, publika u Nišu imala je priliku da se upozna sa biografijom i stvaralaštvom velikom crnogorskog pjesnika,Vita Nikolića. Izabrane stihove „Crnogorskog Jesenjina“ govorila je prvakinja Kruševačkog pozorišta, Biljana Nikolić, anegdote o Vitu Nikoliću kazivao je Miloš Paović, dok je narator, Danica Aleksić, istakla najbitnije detalje iz biografije pjesnika, koji su u velikoj mjeri oblikovali njegov umjetnički opus. U muzičkom djelu programa muzičar, Vlada Crnomarković, maestralno je izveo nekoliko numera Miladina Šobića. Poseban utisak kod publike izazvali su i emitovani tonski zapisi u kojima Vito Nikolić govori svoju poeziju.

Ovaj kulturni događaj organizovan je uz pokroviteljstvo Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, a isti program biće izveden u još nekoliko gradova jugoistočne Srbije.

 

Podijeli: