Nacionalni savjet Crnogoraca donirao bistu Petra Lubarde

U subotu, 27.jula u Igalu obilježeno je 112 godina od rođenja slikara Petra Lubarde otkrivanjem biste slikara, rad vajara Ljubisava M. Srdanovića, čiju izradu je finansirao Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji.

 

Bista je rad autora vajara Ljubisava M. Srdanovića, a ujedno njegov poklon Institutu Igalo u saradnji sa fondacijom Petar Lubarda i Nacionalnog saveza Crnogorske nacionalne manjine iz Srbije.

Ispred Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji prisustvovao je potpresjednik Rade Bulatović, kome je uručena  zahvalnica za donaciju biste. Ispred Instituta kao domaćina obratila se izvršna direktorica dr. Gordana Rajović i iskazala veliko zadovoljstvo postavljanjem biste slikara u njihovom parku.

Dr. Zoran Paunović, jedan od organizatora da bista slikara bude dio Instituta, kazao je da je ovo druga bista ovog slikara u Herceg Novom.

Uvaženi poklonici Petra Lubarde, izgleda da ja jedini danas imam privilegiju da se obratim dva puta, portret-bista prvi i živom rečju drugi put. U mome skromnom vajarskom opusu “ zvijezde moga neba“ uradio sam portrete i spomeničke skulpture, jednog broja velikana moga Roda: od Sv. Save, Njegoša, Tesle, M.Miljanova – do Novaka Đokovića. U tome nebeskom kolu zvijezda našeg naroda normalno je bilo da se nađe i jedan slikar, odnosno rad posvećen liku jednog od najvećih likovnih umjetnika sa juga Evrope – Petra Lubarde“ –  rekao je između ostalog vajar Ljibisav M.Srdanović.

Nakon otkrivanja biste  otvorena  je izložba likovnih  radova  – Krš u Lubardinom pejzažu – nastalih na umjetničkoj koloniji 2018 godine, koju tradicionalno organizuje Fondacija Petar Lubarda. Kolonija okuplja umjetnike iz zemalja gdje je Lubarda dobijao prestižne likovne nagrade.  Izložbu je otvorio, u ime Fondacije, akademski slikar Đuro Lubarda u prostoru druge faze Instituta “Dr Simo Milošević”.

Podijeli: