Na Cetinju predstavljena knjiga “Janko Brajović i Crna Gora”

U biblioteci i čitaonici “Njegoš” na Cetinju predstavljena je najnovija knjiga Nenada Stevovića “Janko Brajović i Crna Gora”. Pored autora govorili su Nebojša Čagorović profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici i Suzana Pajović profesorica na Fakultetu likovnih umjetnosti sa Cetinja. U ime izdavača prigodnu besjedu održao je Borislav Cimeša direktor Crnogorskog kulturnog foruma. Odlomke iz knjige čitao je glumac Vukan Pejović.

Janko Brajović

Glavni junak Stevovićeve monografije je crnogorski rodoljub i vajar svjetske reputacije Janko Brajović, koji je Crnu Goru napuštio nakon Prvog svjetskog rata i nasilnog ukidanja crnogorske države. Kao politički angažovani emigrant i umjetnik visokog međunarodnog ugleda, nikada nije odustao od borbe za slobodu i nezavisnost Crne Gore. Brajović je sam sebe osudio na doživotnu emigraciju, ne želeći da se vrati u domovinu dok ona ponovo ne bude slobodna, i tokom 30 godina života u tuđini skulpturama poznatih ličnosti promovisao je Crnu Goru širom Evrope, Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Pored ekskluzivnih podataka iz vajarevog burnog privatnog i umjetničkog života, knjiga dokumentovano rješava nedoumice, kad, gdje i kako je umro i gdje je sahranjen Janko Brajović.

Zanimljivom i inspirativnom knjigom posvećenom ličnosti i djelu jednog od najvažnijih crnogorskih vajara, Nenad Stevović je dao vrijedan doprinos crnogorskoj istoriografiji, politikologiji, kulturi i umjetnosti, otvarajući brojne putokaze za naredne istraživače koji se budu bavili ovom temom.

Specijalna gošća književne večeri je bila unuka Janka Brajovića, gospođa Sonja Dimić.

 

 

Podijeli: