Muzičke i folklorne večeri Crne Gore u Elbasanu i Skadru

Uz finansijsku podršku Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, u ponedjeljak 13. i utorak 14. decembra, održane su umjetničke večeri u Elbasanu i Skadru u R. Albaniji. Kao predstavnik Uprave u organizovanju pomenutih događaja učestvovao je Zoran Đukanović, samostalni savjetnik I, koji je u ime svoje institucije pozdravio domaćine i prisutne i ukratko istakao značaj ovakvih manifestacija za naše iseljeništvo, kao i za uzajamne međudržavne odnose.

Domaćin i moderator je bio predsjednik Zajednice Crnogoraca Albanije iz Elbasana, Marinko Ćulafić.

Obje večeri je upriličena promocija knjige „Ksenija Cicvarić – život i pjesme“, koju su realizovali Senad Gačević, kompozitor i profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju i Milorad Mićo Miranović, autor knjige. Prisutni su od njih mogli čuti neke detalje iz života i rada poznate crnogorske umjetnice, pjevačice izvornih narodnih pjesama iz Crne Gore, a naročito stare Podgorice.

U Elbasanu, u modernoj sali državnog univerziteta „Aleksander Džuvani“, prisutne su, pored Ćulafića i Đukanovića, pozdravili i Robert Gajda, komesar za zaštitu od diskriminacije nacionalnih manjina u Albaniji, kao i profesorica lingvistike Univerziteta u Elbasanu Teuta Toska. Predstavljene su i narodne nošnje sa prostora Crne Gore, koje su prezentiovali mladi članovi AKUDa „Mirko Srzentić“. Predstavljena je tradicionalna crnogorska, bošnjačka, albanska i nošnja Boke Kotorske, uz komentar Milorada Miranovića.

U sali renomiranog pozorišta „Miđeni“ u Skadru, pored promocije knjige, održana je folklorna manifestacija u izvođenju AKUD „Mirko Srzentić“, a predstavljene su igre iz tradicije Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca i Bokelja. Takođe, predstavljeno je izvođenje na tradicionalnim muzičkim instrumentima: guslama, diplama (gajde), kavalu i tamburi (ćiftelije).

Tokom boravka u Elbasanu, Đukanović je iskoristio i za razgovor sa Zajednicom Crnogoraca Albanije, koju vrlo uspješno predvodi Marinko Ćulafić. Zajedno sa Miloradom Miranovićem i Senadom Gačevićem, posjetili su manastir Sv. Jovana Vladimira, u blizini Elbasana, gdje su gosti upoznati sa osnovnim podacima o manastiru i velikom svecu Sv. Vladimiru Dukljanskom. Zbog saznanja da je velik dio knjiga i istraživačkih radova posvećen Crnoj Gori, obišli su i biblioteku Univerziteta u Elbasanu.

 

U Skadru je Đukanović imao kraći razgovor sa Voltanom Ademi, gradonačelnicom Skadra, koja je prihvatila poziv da posjeti Upravu za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

Manifestacije su propraćene velikim interesovanjem domaće javnosti, kao i albanskih medija.

Podijeli: