Mitrović prisustovao svečanom obilježavanju Dana dijaspore u Petnjici

Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović prisustvao je svečanosti upriličenoj povodom Dana dijaspore, koja je 30. jula ove godine održana u Centru za kulturu u Petnjici.

Proslavi Dana dijaspore, koji se već tradicionalno, osamanaestu godinu zaredom, održavaju u Petnjici u okviru „Bihorskog kulturnog ljeta“, prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović.

Svečanost je otvorio ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, a u svom govoru je istakao da su Dani dijaspore istinski praznik zajedništva i festival multikulture, te da je tradicija koja je stvorena u ovom kraju podstrek generacijama koje dolaze i da je uvjeren da će i one imati istu emociju kada je riječ o njihovom zavičaju. Zahvalio je ljudima porijeklom iz Bihora koji žive u inostranstvu na nesebičnoj pomoći svom kraju i istakao da je to čin koji Crna Gora uvažava i vrednuje kao pravi patriotski odnos prema domovini. Ministar je naglasio da će država, kroz svoje programe podrške, odgovorno i spremno stati uz svaki projekat koji doprinosi razvoju bihorskog kraja i dodao da Vlada Crne Gore poboljšava infrastrukturu i radi na boljem povezivanju ovog s drugim krajevima države, naglašavajući važnost planiranog otvaranja prve dionice auto-puta. Ministar je, na kraju obraćanja, prisutnima poželio da još dugo obilježavamo Dane dijaspore onako kako dolikuje ljudima ovog kraja – dostojanstveno, složno i uz snažne poruke čuvanja i afirmacije multietničkog bića Crne Gore.

Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović je, na samom početku svog obraćanja, zahvalio Opštini Petnjica koja je, iako u skromnijem obimu zbog aktuelne situacije, ipak uspjela da organizuje druženje dijaspore iz ovog kraja. Uz podsjećanje da je zbog novonastalih okolnosti izostala organizacija tradicionalnih projekata koje Uprava za dijasporu realizuje u ljetnjim mjesecima, poput Ljetnje škole jezika i kulture namijenjene djeci naših iseljenika, manifestacije “Dani dijaspore-iseljenika” i tradicionalne godišnje sjednice Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima u Podgorici, direktor je istakao da je Savjet dokazao da je tijelo koje ima potencijal time što su na elektronskoj sjednici Savjeta usvojeni nikad kvalitetniji i sadržajniji zaključci kojima se tretiraju pitanja od značaja za dijasporu.

Od zaključaka usvojenih na elektronskoj sjednici Savjeta, direktor Mitrović je posebno izdvojio potrebu za liberalizacijom zakona o crnogorskom državljanstvu, ostvarivanje biračkog prava i potrebu za organizacijom škola i kurseva jezika i kulture kao osnovnog preduslova za očuvanje mladih generacija. On je istakao da je doprinos uspješnosti ove sjednice upravo dala dijaspora iz Petnjice i Bihorskog kraja, kandidovanjem značajnih pitanja od interesa za dijasporu i unaprjeđenje odnosa i veza sa Crnom Gorom.

Direktor Mitrović je istakao i značajan doprinos dijaspore našoj državi u borbi protiv virusa COVID 19, koja je u ovim izazovnim vremenima dokazala privrženost i ljubav prema matici. Solidarnost se, kazao je direktor obraćajući se iseljenicima iz ovog kraja, ogledala u gotovo svakodnevnim novčanim donacijama i donacijama medicinske opreme iz dijaspore, kad su naši ljudi pokazali da su, iako su i sami bili pogođeni istom pa i većom opasnošću, njihove misli i srce bili u Crnoj Gori, u svojoj državi sa svojim narodom. Direktor je dodao da je Crna Gora prepoznala i da cijeni doprinos dijaspore, te da je to dokazala i u ovoj situaciji kada je, za razliku od mnogih država, otvorila svoje granice za svoje građane, pa čak i organizovala njihov povratak u matičnu zemlju.

Mitrović je podsjetio da je Uprava za dijasporu i ove godine, uprkos okolnostima, realizovala Javni konkurs za sufinansiranje programa odnosno projekata organizacije dijaspore u okviru kojih je izdvojila 130.000 eura, te dodao da se ovih dana očekuje usvajanje nastavnih planova i programa za zavičajne škole koje bi bile organizovane u ljetnjim mjesecima u opštinama sa većom koncentracijom dijaspore i naglasio da ti planovi i programi obuhvataju i Petnjicu. S tim u vezi, direktor je izrazio nadu da će već naredne godine, u saradnji sa Opštinom Petnjica, djeca iz dijaspore imati priliku da, tokom boravka u Crnoj Gori, u lokalnim školama nauče nešto više o svom zavičaju.

Osim navedenog, direktor je podsjetio i na to da je Vlada Crne Gore u junu ove godine usvojila Strategiju saradnje sa dijasporom-iseljenicima za period 2020-2023. godine i Akcioni plan njene realizacije, a u čijoj izradi je i dijaspora dala svoj maksimalan doprinos. Strategijom su prepoznate prioritetne aktivnosti koje Uprava za dijasporu u saradnji sa drugim državnim organima i institucijama treba da preduzme na planu jačanja veza i odnosa Crne Gore sa svojom dijasporom.

Konstatujući da nikad nije bilo jasnije koliko je dijaspora važna za svoju maticu i koliko se Crna Gora na nju može osloniti, direktor Mitrović je izrazio uvjerenja da će dijaspora nastaviti da daje svoj doprinos razvoju Crne Gore na njenom putu ka modernim i razvijenim državama svijeta, te kazao da će u svemu tome imati punu podršku Uprave za dijasporu kao njene prve adrese u Crnoj Gori.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović je kazao da je Opština, uprkos izazovima zbog epidemije korona virusa, odlučila da i ove godine obilježi Dane dijaspore u Petnjici, izražavajući žaljenje što se zbog ovih okolnosti ne može na pravi način iskazati puno poštovanje i beskrajna zahvalnost našoj cijenjenoj dijaspori. On je istakao da će se ova godina pamtiti po tome što je naša dijaspora upravo u teškim danima epidemije pomagala građane Petnjice, ali i čitavu državu i zdravstveni sistem Crne Gore. Uporedo sa aktivnostima koje su vođene u humanitarnoj i socijalnoj sferi, naša dijaspora je pomagala, naglasio je on, i razvoj saobraćajne infrastrukture, na čemu im je Crna Gora zahvalna.

Osamnaesti Dani dijaspore održani su pod pokroviteljstvom Opštine Petnjica i JU Centar za kulturu Petnjica, a na svečanosti su uručene specijalne nagrade i priznanja za podršku dijaspore svojoj matici.

Podijeli: