MITROVIĆ I NIKOLIĆ POSJETILI UDRUŽENJA U ŠVAJCARSKOJ

U srijedu 06. novembra tekuće godine direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić borave u radnoj posjeti Švajcarskoj Konfederaciji. U okviru posjete, Mitrović i Nikolić sreli su se sa predstavnicima udruženja Bošnjačka dijaspora Crne Gore u Švajcarskoj, Crnogorska dijaspora u Švajcarskoj, Islamski kulturni centar „Džemat Wattwill“ i “Bratska ruka” u Cirihu. Moderator skupa bio je ambasador Crne Gore u Švajcarskoj Konfederaciji Damir Grbović.

Danas će se Mitrović i Nikolić, u prisustvu ambasadora Grbovića, sresti sa predstavnicima udruženja “Srpski forum građana iz Crne Gore iz EU i Švajcarske”.

Na početku sastanka, predstavnici udruženja informisali su prisutne o položaju naše dijaspore u Švajcarskoj, realizovanim i planiranim aktivnostima u narednom periodu. Izrazili su spremnost da kroz kvalitetne i dobro osmišljenje projekte, u saradnji sa Upravom za dijasporu, rade na jačanju veza sa matičnom državom. Naši iseljenici su iskazali zadovoljstvo odnosom matične države prema njima i istakli posvećenost jačanju postojećih kvalitetnim vezama sa maticom. Među brojnim temama o kojima je razgovarano na sastanku, iseljnici su imali brojna pitanja iz oblasti građanskih stanja, ličnih isprava, konzularnih pitanja, mogućnost glasanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kao i pitanja koja se tiču ulaganja u crnogorsku infrastrukturu.

U nastavku razgovora, direktor Mitrović je informisao prisutne predstavnike udruženja o aktivnostima Uprave za dijasporu koja je u kratkom periodu pokrenula veliki broj kvalitetnih projekata kao što su: online kurs crnogorskog jezika, web aplikacija o evidenciji iseljenika, izdavanje iseljeničkih knjižica i mnogi drugi projekti. Istakao je da će Uprava za dijasporu početkom naredne godine raspisati novi Javni konkurs za sufinansiranje programa odnosno projekata u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima i izrazio uvjerenje da će naša udruženja učestvovati sa kvalitetnim projektima koji će pozitivno uticati na položaj pripadnika dijaspore u Švajcarskoj.

Sastanku su prisustvovali članovi Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima iz Švajcarske Esmir Rastoder i Remzo Skenderović.

Podijeli: