MINISTAR PROSVJETE U POSJETI CRNOGORSKIM ISELJENICIMA U PARIZU

Na poziv Ambasade Crne Gore u Parizu, ministar prosvjete dr Damir Šehović se dana 24. novembra 2019. godine susreo sa predstavnicima udruženja crnogorskih iseljenika „Asocijacija Montenegro“ u Parizu Dejanom Šestovićem, Radojicom Markovićem i profesoricom crnogorskog jezika Ivanom Ugrenović. Sastanku su takođe prisustvovali amb. Ivan Ivanišević, generalna direktorica za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović, šefica Kabineta ministra Irma Nišić i prva sekretarka u Ambasadi Milica Đuričković.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje ovo udruženje sprovodi. Ministar Šehović je pozdravio aktivnost na planu organizovanja kursa crnogorskog jezika za djecu naših iseljenika, koju Ministarstvo prosvjete već duži niz godina finansijski podržava. Tom prilikom, ministar Šehović je predstavnicima udruženja uručio knjige za učenje crnogorskog jezika.

Marković je informisao da udruženje „Asocijacija Montenegro“ postoji još od 1993. godine, kada je prvi put registrovano te da je rad istog obnovljen 2010. godine. Udruženje broji oko 80 aktivnih članova. Marković je govorio o kursu crnogorskog jezika za 15-oro djece uzrasta od 8 do 14 godina, koji se organizuje u saradnji sa opštinom Roni-su-bua. Ovaj broj bi bio veći da se nastava organizuje u prostorijama Ambasade, što bi znatno olakšalo mobilnost djece i dostupnost lokacije. Marković je istakao uspješnu saradnju sa Upravom za dijasporu, u dijelu organizacije kulturnog  događaja povodom obilježavanja Dana nezavisnosti matice – 21. Maj. Dodao je da je nedavno formiran folklorni ansambl KUD „Soko“.

Ambasador Ivanišević je naveo objektivne razloge zbog kojih se kurs crnogorskog jezika za sada ne može organizovati u postojećim prostorijama Ambasade, ali je ujedno dodao da bi, ukoliko bi se stekli uslovi za organizaciju istog, nastava mogla nesmetano da se organizuje u novim prostorijama DKP-a u Parizu.

Ministar Šehović je izrazio spremnost da podrži i druge vidove saradnje koji promovišu crnogorski jezik, kulturu i običaje, kroz interresornu komunikaciju.

Na sastanku je dogovoreno da će se, u narednom periodu, raditi na intenziviranju saradnje i dodatnom unapređenju odnosa udruženja sa relevantnim insitucijama u Crnoj Gori.

Podijeli: