LUČINDANSKI SUSRETI U ZAGREBU

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ u Zagrebu, 27. oktobra 2018. godine održani su Lučindanski susreti pod pokroviteljstvom grada Zagreba. Ovoj manifestaciji prisustvovalo je više od 700 zvanica, a među zvanicama bili su i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović, ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Boro Vučinć, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu mr Ivan Jovović, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine R. Hrvatske Aleksandar Tolnauer i generalni sekretar Matice crnogorske Ivan Ivanović.

Obraćajući se uzvanicima i gostima  na početku skupa predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić je između ostalog rekao: „Danas dvadeseti put za redom NZCH i Društvo „Montenegro“ organiziraju Lučindanske susrete. Ovaj kontinuitet i današnja obljetnica je pokazatelj prvenstveno programske opravdanosti ove manifestacije ali i kvalitete našeg rada i djelovanja… Ovogodišnjim jubilarnim 20-tim Lučindanskim susretima obilježavamo dvije velike godišnjice 160 godina bitke na Grahovcu i 140 godina Berlinskog kongresa, dva događaja koji su presudno odredila budućnost Crne Gore i njen status u okviru međunarodne zajednice. Veliki datumi su i velika obveza treba se znati nositi s njima i ne dozvoliti da ih zasjene oni koji bi negirali sve crnogorsko, kao što se to pokušava ovih dana u Crnoj Gori u obilježavanju sramnih godišnjica. “

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je u svom obraćanju posebno naglasio da „Lučindanski susreti Crnogoraca Hrvatske se održavaju od 1999., dakle ove godine  dvadeseti put, a od 2008. imam čast da im budem pokrovitelj. Na ovim susretima iskazujete brigu za očuvanjem vlastitog nacionalnog i vjerskog identiteta, crnogorske kulture i tradicije. Neprocjenjiv je vaš doprinos u izgradnji mostova suradnje Republike Hrvatske i Crne Gore na kulturnom, gospodarskom, znanstvenom te na svim drugim područjima…”

Pomoćnik direktora Uprave za dijasporu mr Ivan Jovović izrazio je zadovoljstvo što manifestacija koja već dvadeset godina povezuje Crnu Goru i Hrvatsku te predstavlja most prijateljstva između ove dvije države. Ukazao je: “Uostalom, Lučindan je jedan od neizostavnih istorijskih datuma u hiljadugodušnjoj povijesnici crnogorskog naroda, koji je ugrađen u temelje crnogorske državnosti, međunarodno verifikovane na Berlinskom kongresu 1878. godine, pa je samim tim i ovaj praznik sastavni dio savremenog nacionalnog i državnog identiteta Crne Gore.

Crnogorsko iseljeništvo oduvijek je bilo neodvojivo povezano sa društvenim procesima koji su sudbinski određivali budućnost Crne Gore. I pored takve uloge crnogorske dijaspore, tek nedavno su uspostavljeni institucionalni okviri i mehanizmi za ostvarivanje saradnje matične države i iseljenika sa prostora Crne Gore. Referentna adresa je Uprava za dijasporu koja je od osnivanja 2013. godine, u saradnji sa drugim crnogorskim državnim organima, podigla na viši nivo institucionalnu saradnju Crne Gore sa svojim iseljeništvom.

Uprava za dijasporu je u prethodnom periodu prepoznala punu posvećenost crnogorskih udruženja u Republici Hrvatskoj u očuvanju nacionalnog identiteta Crnogoraca, koja su, kroz različite forme, kreirala mnoge programe, stvarajući na taj način poveznice između Crne Gore i Republike Hrvatske, i obratno.

Sagledavajući ukupne potencijale naše dijaspore, njenu povezanost  sa maticom, odnosno  integraciju iseljeništva u crnogorsko društvo, kao nadležan organ za ove poslove inicirali smo normativne promjene u ovoj oblasti, shodno dosadašnjem iskustvu, a što je u junu ove godine rezultiralo usvajanjem Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom – iseljenicima.

Jedna od najznačajnijih novina u ovom zakonu jeste jasno utvrđivanje kriterijuma za sufinasiranje programa i projekata za pružanje pomoći organizacijama iseljenika, kao što je obezbijeđena procedura transparentnijeg izbora članova Savjeta iz reda predstavnika iseljenika. Isto tako unaprijeđena je evidencija  iseljenika i njihovih organizacija, te započet postupak izdavanja iseljeničkih knjižica. Uskoro će na internet stranici Uprave za dijasporu biti postavljena web – aplikacija u obliku Upitnika, koja će omogućiti individualnu registraciju iseljenika, pa samim tim biće formirame posebne evidencije na osnovu kojih ćemo imati bolji uvid u strukturu crnogorske dijaspore.  Da se resorno Ministarstvo, odnosno Vlada Crne Gore sa posebnom pažnjom odnosi prema potrebama crnogorske dijaspore svjedoče i zakonom predviđeno uvećanje budžetskih sredstava u cilju očuvanja i jačanja saradnje sa iseljenicima.

Mišljenja smo da u svojim sredinama, osim sa hrvatskim državnim ustanovama i institucijama, treba ostvarivati kvalitetnu saradnju sa diplomatskim predstavništvom Crne Gore u Hrvatskoj, kao i sa Upravom za dijasporu, u cilju pokretanja zajedničkih projekata iz oblasti kulture, obrazovanja i informisanja, što će svakako doprinijeti  međusobnom upoznavanju i povezivanju ova dva naroda, odnosno država.

Imajući u vidu dosadašnju djelatnost crnogorske zajednice u Hrvatskoj, njenu obrazovnu profilaciju, koja je inače u matici i našoj dijaspori prepoznata po brojnim istaknutim ličnostima, s razlogom očekujemo vaše sugestije i prijedloge koji bi dodatno osnažili osjećaj pripadnosti Crnoj Gori kod naših iseljenika. U tom smislu Uprava za dijasporu je spremna da preduzme sve djelotvorne aktivnosti u cilju očuvanja identiteta crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj”, zaključio je Jovović.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine R. Hrvatske Aleksandar Tolnauer se osvrnuo na nedavnu prošlost i istakao: “ Sve to nije bilo ni najmanje jednostavno, jer se odvijalo u uvjetima vezanim za ratne okolnosti u kojima je trebalo premostiti, te prevladati nasljeđe ratnog i poratnog vremena, sa puno mudrosti, hrabrosti i strpljenja, te uspostaviti razvoj odnosa između Crne Gore i Hrvatske, dva naroda koja su dugo desetljeća živjela u istoj državi. Tu je Nacionalna zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj dala ogroman doprinos i odigrala ključnu ulogu ne samo na kulturnom prostoru, već i na upoznavanju i prepoznavanju javnosti obje države sa poviješću, znanjima i iskustvima, kako Crnogoraca u Republici Hrvatskoj, tako i Hrvata u Republici Crnoj Gori, čime su stvoreni i izrazito unaprijeđeni bilateralni odnosi između Crne Gore i Hrvatske, te koji su krenuli na put ostvarenja punog opsega suradnje i rješavanja svih pitanja.

Grada gost na ovom Lučindanu predstavljalo je KUD “Zahumlje” iz Nikšića, a nakon završetka programa organizovan je prigodan koktel.

Podijeli: