Lovćenac: Pozorišna predstava „Crvena“

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u okviru Dana kulture predstaviće, u Lovćencu, pozorišnu predstavu „Crvena“ crnogorskog reditelja Danila Marunovića. Predstava, u kojoj igraju Branislav Lečić i Marko Grabež odigraće se u utorak 12.juna u domu kulture od 20.00 časova. Ulaz je besplatan.

“Komad je smješten u dramatične biografske elemente velikana moderne umjetnosti Mark Rotka, čiji je umjetnički angažman predstavljao borbu za koncept “velike umjetnosti“, umjetnosti koja je “bitna“ i koja ima potentnost da mijenja svijet, a koja je izgubila bitku sa populizmom koji je donio novi umjetnički pravac pop art.

Crvena je obračun sa savremenom Budvom, sa profanizacijom, jeftinizacijom i galopirajućim kičom koji su postali simboli ovog grada, a po istom principu komad komunicira i sa Beogradom, metropolom koja je nekad bila fabrika umjetnosti, dobrih vrijednosti i stvaralaštva, a danas populizma, banalnih medijskih nus pojava novog doba poput fenomena reality programa. Mark Rotko je ostao veliki borac za koncept “velike umjetnosti” i tragična žrtva banalizacije i jeftine zabave koji su osvojili planetu tokom posljednjih dekada”, istakao je reditelj Marunović.

Podijeli: