Liturgija povodom 105 godina od Medovske tragedije

Povodom 105. godišnjice Medovske tragedije, danas u Manastiru Svetog Vladimira u Shijon kraj Elbasana, održana je liturgija od strane oca Irineja. Prisutan je bio i đredsjednik Zajednice Crnogoraca Albanije, Marinko Ćulafić, prva sekretarka Udruženja, Ružica Rašović, kao i drugi predstavnici tog Udruženja.

Tragedija broda Brindizija, 6. januara 1916. godine, u kom su izgubili život oko 400 ljudi, u blizini Luke Medova, većina crnogorci, koji su dolazili iz Amerićkog kontinenta na poziv Kralja Nikole, je jedna od najvećih tragedija u istoriji Crnogorskog naroda, ili kako se zove „Crnogorski Titanik“.

Ćulafić naglasio još jednom značaj ovog datuma, kao i manifestacije koje su bile planirane povodom ovog jubileja u Medovsku Luku, Tirani i Elbasanu. Zbog Kovida-19, sve aktivnosti su otkazane.

„Žrtvovanje crnogorskih iseljenika iz Amerike i Kanade, koji su ostavili svoje porodice i odazvali se domovini, je dokaz poštovanja i ohrabrenja za sve ljude koji vole bez uslova, svoju domovinu Crnu Goru“, naveo je on.

Podijeli: