KUD „Montenegro-Montenegrina“ i prijatelja Crne Gore Beli Manastir obilježio je 170. godinu od smrti Petra II Petrovića Njegoša predstavljanjem novog izdanja Gorskog vijenca

U utorak 12.04.2022. godine, KUD „Montenegro-Montenegrina“ i prijatelja Crne Gore Beli Manastir obilježio je 170. godinu od smrti Petra II Petrovića Njegoša predstavljanjem novog izdanja Gorskog vijenca i predavanjem o Njegoševom životu i djelu, koje je izdao u saradnji s Upravom za saradnju sa dijasporom-iseljenicima. Ovaj važni datum nije se mogao obilježiti prošle godine zbog pandemije korona virusa.
Foto: USDI
Predavanje o velikanu crnogorske istorije, duhovnom i svjetovnom vladaru Crne Gore, filozofu i pjesniku, Petru II Petroviću Njegošu, održala je predsjednica KUD-a Anđelka Pavić, profesorica južnoslovenskih jezika i književnosti, odnedavno u penziji, inače dobar poznavatelj Njegoševog djela.
Foto: USDI
Prisutnu publiku profesorica Anđelka Pavić podsjetila je na vrijeme kada je Njegošev Gorski vijenac u školama u Hrvatskoj bio obavezna lektira i kada su učenici morali znati napamet stotinjak odabranih stihova iz tog djela: o čojstvu i junaštvu, o ljudskoj prirodi i njenim slabostima, ali i potrebi da se one prevaziđu, o vrijednosti borbe za slobodu i ideale.
Pored izlaganja o važnim trenucima iz Njegoševog života i rada, interpretacije Njegoševih stihova i slušanja odlomaka iz Gorskog vijenca preko video snimka, publika je imala priliku da sazna nešto više o izdanjima Gorskog vijenca, od kojih je nesumnjivo najkompleksnije ono koje je 1983. godine objavila Crnogorska akademija nauka i umjetnosti u luksuznoj opremi i u samo 499 primjeraka, a od izdanja na stranim jezicima do sada je bez premca Gorski vijenac na japanskom, koji su preveli i priredili profesor Kazuo Tanaka i Hiroši Jamasaki – Vukelić.
Iako su u publici bili uglavnom pripadnici starije generacije, veoma ih je obradovala vijest da je Gorski vijenac izašao u formi stripa i to na ćirilici i latinici. Gorski vijenac u stripu objavila je Izdavačka kuća “Forma B” iz Beograda 2020. godine. To je luksuzno izdanje na 143 ilustrovane strane. Ima ukupno 160 strana u velikom formatu tvrdih korica. Urednik izdanja je Ilija Mirović, a ilustratori Geza Šetet i Miodrag Mikica Ivanović. Naslovna stranu ćiriličnog izdanja uradio je Željko Pahek.
Poslije predavanja gosti su se kratko zadržali u holu vijećnice u razgovoru o Njegošu i veličini njegovog djela koje prelazi i prostorne i vremenske granice.
Podijeli: