KOSOVO: Crnogorsku zajednicu uključiti u projekte pomoći

Udruženje Crnogoraca Kosova i Nova snaga uputili su danas primjedbu ministru za rad i socijalnu zaštitu u Vladi Kosova, Skenderu Rečici, na nepravedno i protivzakonito izostavljanje Crnogoraca iz projekta pomoći nevećinskim zajednicama.

Iz Udruženja Crnogoraca su saopštili da se projekat pomoći nevećinskim zajednicama odnosi na izgradnju kuća socijalno ugroženim kategorijama u iznosu od 1,8 miliona eura.

“Rečici smo uputili zahtjev da odluku izmijeni ili koriguje, kako bi ravnopravno sa svim ostalim zajednicama, u navedeni projekat uključili i crnogorsku zajednicu”, navodi se u saopštenju.

Primjedba i zahtjev, kako se navodi, bazirani su na činjenici da je crnogorska zajednica, na osnovu Zakona o zaštiti i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika u Republici Kosovo, priznata kao nevećinska.

“Što obavezuje sve institucije da nas tretiraju ravnopravno sa svim ostalim zajednicama u Republici Kosovo”, kaže se u saopštenju.

Iz Udruženja Crnogoraca na Kosovu saopštili su da očekuju od Rečice političku, moralnu i etičku odgovornost i da ga pozivaju da prihvati njihovu opravdanu primjedbu i zahtjev.

“Kako bi u neposrednoj komunikaciji zajednički pronašli najbolji model da kroz navedeni Zakon i mjere pozitivne diskriminacije rješimo evidentni propust ministarstva na čijem je čelu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja smatraju da su potvrđene njihove ranije tvrdnje da je neophodno da Vlada što prije, na osnovu Strategije za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice na Kosovu, usvoji Akcioni Plan.

“Trebalo bi što prije krenuti sa njegovom punom implementacijom, kako bi napokon bili institucionalno zaštićeni od sličnih propusta, bez obzira na to da li su namjerni ili nenamjerni”, zaključuje se u saopštenju.

IZVOR: RTCG

Podijeli: