Konstantina Maraš u radnoj posjeti Lovćencu

Crnogorska heroina i humanistkinja Konstantina Maraš predvodila je delegaciju NVO „Izvor života” iz Nikšića u radnoj posjeti Lovćencu i Udruženju Crnogoraca Srbije „Krstaš”.

Na sastanku dvije organizacije razgovarano je o konturama buduće saradnje i dogovoreni su prvi modeli humanitarnih aktivnosti. Kao znak poštovanja, podrške i divljenja za dobročinstvo i humanost bez granica prvi čovjek Krstaša Nenad Stevović uručio je Konstantini Maraš plaketu počasnog člana.

U delegaciji iz Nikšića, pored Maraš, bila je i Aleksandra Božović. Uz pratnju domaćina gošće su obišle Crnogorski kulturni centar i Crnogorsku biblioteku i čitaonicu, jedinstvene institucije kulture u crnogorskom iseljeništvu.

Na kraju posjete Konstantina Maraš je izjavila:

„Ponosna sam i srce mi je puno što su u udruženju Krstaš prepoznali naš rad i zalaganje za sve one ljude kojima je pomoć potrebna. Biti počasni član ove organizacije je čast i privilegija. Nadamo se budućoj saradnji nakon uspješnog razgovora koji smo vodili. U Lovćencu sam se osjećala baš kao da sam u Crnoj Gori i iz ovog lijepog kraja Srbije, u kom se ponosno čuva Crnogorska tradicija i kultura, za našu zemlju idem srećna i ispunjena. Hvala gospodinu Stevoviću i divnim ljudima koji su me ugostili i uručili mi ovu plaketu.”

Život i djelo Konstantine Maraš su ipunjeni humanošću. Bila je donatorka bubrega bolesnom sugrađaninu Iliji Bulajiću i tako mu spasila život, iako ga nije poznavala. Njena ideja je i Narodna kuhinja u Nikšiću i veliki broj humanitarnih akcija. Nosilac je Medalje čovjekoljublja sa kojom je odlikovao Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Podijeli: