JUŽNOAMERIČKI PRIVREDNICI PORIJEKLOM IZ CRNE GORE POSJETILI UPRAVU ZA DIJASPORU

U ponedjeljak 14. oktobra tekuće godine delegacija južnoameričkih privrednika porijeklom iz Crne Gore posjetila je Upravu za dijasporu. Delegaciju su činili: Ariel Radović, vlasnik komercijalne banke i predsjednik ragbi saveza Bairesa, Matijas Pejušković, hotelijer i vlasnik najveće kompanije u južnoameričkom regionu za organizaciju koncerata, Federiko Tomašević  vlasnik investicione banke, fabrike mesa i kompanija za distribuciju gasa i polo kluba, Branko Vučković, vlasnik lanca hotela i predsjednik udruženja hotelijera Paragvaja, Guillermo Radović, vlasnik firmi koje se bave građevinarstvom i nekretninama, Mery Cosulich, predstavnica turoperatora koji dovodi turiste iz Latinske Amerike na hrvatsko primorje, Marcos Pejović, vlasnik firme koja se bavi mesnom industrijom i Federico Larruy, vlasnik firme koja se bavi nekretninama. Sastanku je prisustvovao i bivši ambasador Crne Gore u R. Argentini Gordan Stojović. Sa gostima je razgovarao direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović.

Na početku razgovora, Mitrović je poželio dobrodošlicu gostima i upoznao ih je sa istorijatom Uprave za dijasporu, njenim aktivnostima kao i značajnim pomacima koji su učinjeni na planu saradnje sa dijasporom-iseljenicima od osnivanja Uprave. Istakao je brojne aktivnostima Uprave koja je u kratkom periodu pokrenula veliki broj kvalitetnih projekata kao što su: web aplikacija o evidenciji iseljenika, izdavanje iseljeničkih knjižica, Javni konkurs za sufinansiranje programa odnosno projekata i mnogi drugi projekti. Direktor Mitrović je apostrofirao važnost naše dijaspore u Latinskoj Americi, i naglasio da je po Javnom konkursu za sufinansiranje programa odnosno projekata Crnogorskoj zajednici u Urugvaju dodijeljen iznos od tri hiljade eura. Takođe, četiri člana Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima dolaze iz zemalja Latinske Amerike. Istakavši da je jezik osnov za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta, informisao je goste o online kursu crnogorskog jezika preko kojeg naši iseljenici iz svih krajeva svijeta mogu besplatno učiti crnogorski jezik.

Gosti su se zahvalili Mitroviću na prijemu i iskazali zadovoljstvo što su posjetili zemlju porijekla. Izrazili su spremnost da putem zajedničkih projekata rade na jačanju veza sa matičnom državom. Pokazali su veliko interesovanje za uključivanje u aktivnosti koje Uprava sprovodi na planu unaprijeđenja saradnje sa našom dijasporom u Latinskoj Americi.

Na kraju razgovora, direktor Mitrović se zahvalio na posjeti i izrazio spremnost Uprave za dijasporu da podrži kvalitetne projekte koji će uticati na poboljšanje položaja crnogorske zajednice u Latinskoj Americi.

Podijeli: