Izložba Matice crnogorske u Kumanovu

Povjereništvo Matice crnogorske za R.S. Makedoniju je u skladu sa programskim aktivnostima koje su predviđene za mjesec mart, a koje je finansirala Uprava za dijasporu, dana 16.03.2021. godine organizovalo izložbu „Crnogorskog ćirilskog štamparstva XV i XVI vijeka“ u sali Zanatskog doma u Kumanovu.
Na otvaranju izložbe govorio je Miroljub Orlandić, povjerenik Matice crnogorske, koji se osvrnuo na značaj pomenute izložbe, povezanost makedonske i crnogorske kulture, kao i na potrebu afirmisanja i zaštite zajedničkog kulturnog nasljeđa ove dvije zemlje. Jedan od počasnih gostiju, a ujedno i govornik na ovoj značajnoj izložbi, bio je gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrovski. On je naglasio da mu je posebna čast što se u Kumanovu otvara tako značajna izložba sa istorijskom tematikom. Nakon svog govora i otvaranja izložbe, gradonačelnik je Matici crnogorskoj i Istraživačkom centru Montenegrin ponudio resurse opštine na čijem je čelu, za relizaciju budućih zajedničkih projekata.
Nakon otvaranja izložbe uslijedila je simbolička razmjena poklona. Miroljub Orlandić je u ime Matice crnogorske iskazao zahvalnost gradonačelniku Kumanova i poklonio mu primjerak najnovijeg fototipskog izdanja srednjevjekovne knjige „Psaltira“ koja je u izdanju Matice crnogorske i Arhiva Bugarske akademije nauka izašla iz štampe. Isto tako, gradonačelnik Dimitrovski poklonio je Matici dvije knjige, od kojih je jedna „Monografija Kumanova“.
Osim podrške Opštine Kumanovo, značajnu ulogu u realizaciji ove programske aktivnosti imala je crnogorska iseljenica porijeklom iz Kotora, Nataša Ćosović-Tomovska, koja je u znak zahvalnosti dobila komplet knjiga izdanja Matice crnogorske i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja.
Izložba je pobudila pažnju ne samo iseljenika, s obzirom da su predstavljene crnogorsko-makedonske kulturne veze. Ujedno je predmetna izložba bila povod za okupljanje Crnogorki, koje će u narednom periodu dati veći doprinos crnogorskoj zajednici u Kumanovu.

 

Podijeli: