Iz Buenos Airesa spremni da pomognemo Crnoj Gori

Prijestonica Cetinje i Crnogorska zajednica u Buenos Airesu trebalo bi da potpišu sporazum o saradnji kako bi se veze između crnogorske Prijestonice i naših iseljenika dodatno osnažile, ocijenili su gradonačelnik Aleksandar Kašćelan i predsjednik Crnogorske zajednice u Buenos Airesu Emilio Martin Ognjenović.

Gradonačelnik Kašćelan i predsjednik Ognjenović razgovarali su na Cetinju o jačanju kulturnih i ekonomskih veza, saradnji u različitim oblastima, potencijalnim investicijama potomaka naših iseljenika u Prijestonicu Cetinje i Crnu Goru.

„Prvi korak ka tome jeste institucionalizacija naše saradnje kroz potpisivanje sporazuma sa crnogorskom zajednicom u Buenos Airesu. Namjera nam je da se povežemo i sa ostalim udruženjima naših iseljenika u Argentini i u tom smislu računamo na pomoć gospodina Ognjenovića“, kazao je gradonačelnik Kašćelan.

Osim saradnje sa crnogorskom zajednicom, Kašćelan i Ognjenović razgovarali su i o mogućnostima za unapređenje i proširenje saradnje sa argentinskim lokalnim i nacionalnim vlastima, u čemu bi naši iseljenici mogli da posreduju, jer je riječ o uglednim članovima tamošnjeg društva.

Predsjednik crnogorske zajednice u Buenos Airesu Emilio Martin Ognjenović kazao je da mu je zadovoljstvo što je upoznao gradonačelnika Kašćelana, a posebno što se to desilo na Lipi Cuckoj prilikom trećeg Pohoda herojima Božićnog ustanka, koji je nedavno organizovan.

„Drago mi je što ljudi poput vas ne zaboravljaju osobe i događaje koji su važni za Crnu Goru. Ovdje sam da čujem kako vam možemo pomoći mi iz Buenos Airesa i da razgovaramo o budućnosti“, kazao je Ognjenović.

Osim susreta sa gradonačelnikom Kašćelanom, Ognjenović je sa predstavnicima Prijestonice Cetinje posjetio Državni arhiv Crne Gore i obišao muzej Kralja Nikole, kao i Umjetnički muzej, gdje se posebno zadržao u Plavoj kapeli kraj ikone Filermose.

Emilio Martin Ognjenović druga je generacija naših iseljenika u Argentini. Njegov đed prije 115 godina emigrirao je iz Crne Gore.

Ognjenović je uspješan advokat. Prvi put u Crnu Goru došao je 2007. godine sa tek vjenčanom suprugom, kako bi pronašao svoje rođake.

Od prije godinu ponosni je otac djevojčice, čiji prvi rođendan proslavio je 1. avgusta u Crnoj Gori.

“I ona je Crnogorka. To možda najbolje opisuje ono što ja osjećam”, rekao je Ognjenović.

 

Podijeli: