ISTAKNUTI CRNOGORSKI UMJETNICI U SLOVENIJI

Povodom obilježavanja 100 godina od Božićnog ustanka, a u susret Danu nezavisnosti Crne Gore, u nedelju, 24. marta u organizaciji Crnogorskog društva »Montenegro Maribor,u Literarnoj kući u Mariboru, održan je POETSKI TEATAR MONTENEGRO pod nazivom: »NOĆ SKUPLJA VIJEKA«.

Nastupili su eminenti crnogorski umjetnici: glumac Slobodan Marunović i kantautor Slobodan Kovačević. U prepunoj sali u predivnom ambijentu, glumac Slobodan Marunović govorio je stihove: Njegoša, Dušana Kostića, Jevrema Brkovića, Lesa Ivanovića, Vita Nikolića i Ratka Vujoševića. Propraćen burnim aplauzom publike, na njihovu želju, glumac je govorio je monolog iz kultne prestave; »Potonja ura Njegoševa«. Pored organizatora, predstavi su prisustvovali i članovi drugih društava iz Ljubljane, crnogorski studenti koji studiraju u Mariboru, glumci Slovenačkog narodnog pozorišta i drugi. S obzirom da je predstava bila posvećena obilježavanju 100 godina od Božićnog ustanka, na zahtjev crnogorskih studenata, Marunović je govorio i monolog iz tv filma: Ispovijed Krsta Zrnova Popovića. Bilo je veličanstveno kako su studenti, snaga i budućnost Crne Gore s oduševljenjem slušali i upijali riječi borca za pravo, čast i slobodu Crne Gore.

Slobodan Kovačević je svoj nastup počeo s pjesmom crnogorskog autora Aleksandra Lesa Ivanovića »Kari Šabanovi« i pjesmom »More«. Nakon toga je nastavio sa najljepšim pjesmama koje je posvetio Crnoj Gori. Cijela sala je pjevala Crnoj Gori. Počevši s pjesmom: »Ovdje je moj dom«, preko »Kaplje vode« i »Vječna da si« do »Nidje nebo nije plavo kao iznad Crne Gore«, duboko se dotaknuo patriotskih osjećanja prisutnih. Pjevalo se Crnoj Gori i o Crnoj Gori do kasnih večernjih sati. Nakon toga je uslijedilo slikanje i druženje s gostima.

Bila je to zaista divna predstava, prepuna ljubavi do Crne Gore i čežnje za zavičajem.

Podijeli: