Ibrahimović u Njemačkoj: Dijaspora je uz Crnu Goru

Veze između dijaspore i državnih institucija Crne Gore moraju biti snažnije, a obaveza je države da vodi računa o očuvanju kulturnog, nacionalnog i vjerskog identiteta naših iseljenika, poručio je lider Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović.

Ibrahimović: Dijaspora uvijek bila najbolji ambasador Crne Gore u svijetu (Foto: BS)

On je predvodio delegaciju Bošnjačke stranke, na skupu u organizaciji Plavsko-gusinjskog Merhameta, koji je održan u Finnetropu u Njemačkoj, na kome su osim iseljenika iz Plava i Gusinja, prisustvovali i predstavnici brojnih drugih udruženja porijeklom iz Crne Gore.

Ibrahimović je istakao da je dijaspora uz Crnu Goru, da je uvijek bila najbolji ambasador Crne Gore u svijetu, neko ko nesebično pomaže svoju državu.

“Ponosan sam kada večeras među vama vidim brojne uspješne biznismene, kulturne stvaraoce, ostvarene pojedince. Vaš uspjeh ovdje u Njemačkoj je i naš uspjeh u Crnoj Gori. Vi ste državi uvijek bili na raspolaganju, to je činjenica i na tome smo vam zahvalni”, kazao je Ibrahimović.

Podsjetio je da je nakon promjene vlasti u Crnoj Gori 2020. godine, jedan od prvih zadataka 42. Vlade bio da dijaspori oduzme prebivalište.

“To nismo dozvolili i to nećemo dozvoliti, ako ponovo pokušaju da krenu tim putem. To je za nas crvena linija. Bošnjačka stranka želi da se odnosi države sa dijasporom unaprijede, da se našim građanima koji su ovdje na privremenom radu omogući da mogu ostvariti svoje biračko pravo u DKP, kao što je praksa u zemljama okruženja. Takođe, ne odustajemo od zahtjeva da naredna Vlada formira Ministarstvo za dijasporu. To će biti naši zahtjevi, za koje ćemo se istinski zalagati”, kazao je Ibrahimović.

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Damir Gutić kazao je da je dijaspora davala i daje snažan doprinos demokratskom i ekonomskom razvoju Crne Gore i da u dijaspori leži veliki investicioni potencijal.

“Za sve nas u Crnoj Gori, a posebno za pripadnike manje brojnih naroda, za našu dijasporu i za stvaranje povoljnog i sigurnog investicionog ambijenta neophodnog za dalji razvoj Crne Gore, veoma je važno da se Crna Gora vrati na put intenzivnog približavanja i pristupanja Evropskoj uniji i toj težnji dijaspora opet mora dati snažan doprinos, jer u Crnoj Gori postoje političke snage koje taj put žele da zaustave”, kazao je Gutić.

Foto: BS

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić istakao je da su građani Crne Gore, rasuti po svijetu, uvijek u prelomnim momentima bili uz domovinu.

”To je svima nama na ponos, ali i obaveza da učinimo više i bolje kako bismo kroz zajedništvo crpili snagu za nove izazove”, kazao je Omeragić.

Delegacija BS, u koju je činio i savjetnik predsjednika BS Izet Ćorović, tokom posjete Njemačkoj, prisustvovala je i obilježavanju Dana Sandžaka i Dana državnosti BiH, u Minhenu, u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Podijeli: