Glavni grad će finansijski podržati projekte iseljenika

Glavni grad će dati finansijsku podršku u jednom dijelu projekata koji će se zajednički definisati sa udruženjim iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković koji se sastao sa predstavniticima Fondacije Gusinje u Njujorku.

Vuković se sastao i sa predstavnicima udruženja “Euro Gusinje” i “Bošnjački savez Crna Gora NY”.

Na sastanku sa Fondacijom Gusinje njen potpredsjednik Ruždija Ferović predstavio je brojne humanitarne aktivnosti koje je Fondacija sprovela, a u fokusu razgovora je bio značaj izgradnje puta Podgorica-Gusinje.

Vuković je istakao da će se ovaj projekat realizovati u najkraćem mogućem roku.

Tokom sastanka sa Udruženjem “Euro Gusinje” istaknuti član ove organizacije i ujedno potpredsjednik Saveza za saradnju sa iseljenicima Ruždija Jarović ukazao je na neophodnost poboljšanja saobraćajne infrastrukture u cilju bržeg ekonomskog razvoja Crne Gore.

Kada je riječ o Podgorici, on je sugerisao izgradnju novih saobraćajnica u naselju Vrela ribnička. Gradonačelnik je članove Udruženja upoznao sa aktuelnim i budućim kapitalnim projektima grada –  postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnjom jugozapadne obilaznice, proizvodnjom električne energije iz biogasa, zatim sa biznis zonama gdje se nude povoljnosti investitorima, kao i sa Vladinim projektom ekonomskog drzavljanstva za ljude koji imaju namjeru da ozbiljno ulažu u Crnu Goru.

Pored toga, on je predstavio i plan za izgradnju mosta na Morači između Stare varoši i Sportskog centra, u saradnji sa Turskom, dodajući da će tokom sledeće godine potpisati i sporazum o bratimljenju Podgorice sa Ankarom.

Predstavnici “Bošnjačkog saveza Crna Gora NY” na čijem je čelu Esad Rastoder, na sastanku sa delegacijom iz  Crne Gore posebno su insistirali na problemu dobijanja državljanstva, pa je dogovoreno da se Savjet za saradnju sa iseljenicima fokusira na to pitanje.

“Važno je da postoji dobra namjera prema Crnoj Gori, uvjeravajući da će Podgorica kao glavni grad iskoristiti sve potencijale kojima raspolaže, i ističući njeno identitetsko bogatstvo i tradiciju koja pripada Staroj varoši”, istakao je Vuković.

Sastancima je prisustvovao i generalni konzul Crne Gore u Njujorku ambasador Željko Stamatović koji jeistakao dobru saradnju Generalnog konzulata u Njujorku sa dijasporom, dok je direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović najavio brojne aktivnosti u 2019. godini.

Tu su prije svega, izbor novog Savjeta sa saradnju sa iseljenicima do organizovanja Dana dijaspore 29. jula koji će se ove godine održati u Baru.

Centralni događaj tokom posjete crnogorske delegacije Njujorku biće tradicionalno 12. donatorsko veče “Fondacije Gusinje” koje se sinoć održalo.

Podijeli: