Formiran ,,Kulturni centar crnogorskih društava Slovenije“

U Ljubljani je nedavno formiran  „Kulturni centar crnogorskih društava Slovenije“ koji je okupio više udruženja i organizacija naših iseljenika koji djeluju na teritoriji Republike Slovenije.

Kulturni centar crnogorskih društava Slovenije

Osnivači KCCDS su: Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana „Izvor“ Kranj, Savez crnogorskih društava Slovenije, Crnogorsko kulturno društvo „Komovi“ Maribor, Društvo slovenačko crnogorskog prijateljstva Ljubljana, Crnogorsko društvo „Montenegro“ Ljubljana i Kulturno – sportsko društvo „Montenegro Bihor“ Jesenice.

Iz KCCDS poručuju da centar ostaje otvoren i za sva ostala udruženja naše dijaspore u ovoj zemlji, koje pozivaju da se pridruže i podrže buduće aktivnosti. Upravni odbor navedenog KCCDS imao je svoju prvu sjednicu sredinom decembra prošle godine kada je i pokrenuta registracija društva.

Kako navode osnivači,  KCCDS je neprofitno udruženje građana, ustanovljeno sa ciljem da podstakne međukulturni dijalog između Slovenije i Crne Gore. Centar će djelovati na jačanju i uspostavljanju novih oblika saradnje u oblasti kulture izmedju dvije zemlje, kao i na promovisanju i očuvanju državnog, kulturnog i jezičkog identiteta Crne Gore u ovoj zemlji.

Uprava za dijasporu shodno mjerama i aktivnostima utvrđenim Strategijom saradnje Crne Gore sa dijasporom 2020-2023, pružila je podršku formiranju KCCDS čime se otvaraju perspektive za dalje očuvanje i njegovanje identiteta naše zajednice u R. Sloveniji.

Podijeli: