Edukativne radionice pod nazivom „Đe je srce – tu je dom“

Polazeći od osnovnog strateškog cilja i u skladu sa opredjeljenjem očuvanja nacionalnog identiteta Crnogoraca, Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Durmitor iz Bačkog Dobrog Polja, je otpočelo relaizaciju edukativnih Radionica pod nazivom „Đe je srce – tu je dom“.

U sprovođenju Radionica, finansijski nam je pomogla Uprava za dijasporu u vladi Crne Gore, a jednu od radionica (likovna kolonija) se realizuje i uz pomoć Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji.

„Predloženi projekat predstavlja značajan oblik difuzije tradicije, kulture i narodnog stvaralaštva kojom ostvarujemo oplemenjnivanje generacija i opšti interes u Bačkom Dobrom Polju. Prvi specifični problem je neadekvatna zastupljenost ovog segmenta kulturne baštine, a drugi specifičan problem je pogrešno tumačenje značaja narodnog blaga i stvaralaštva ljudi koji su zaslugama u Drugom svjetskom ratu i u skladu sa tadašnjom državnom politikom kolonizovani na prostor Opštine Vrbas.

Đe je srce – tu je dom je kreativna radionica namenjena đeci uzrasta od 6 do 15 godina, koja žele da posvećeno, kreativno i zabavno provedu vrijeme i zabavljajući se uče o Crnoj Gori, našoj matičnoj državi. Uz vizuelnu i posvećenu edukaciju đece, uz pomoć raznih pedagoških metoda koje se uklapaju u sadržaj Radionica, svaki čas se pretvara u bajku…

Radionice ćemo izvoditi iz oblasti:

  • Geografije,
  • istorije,
  • muzike i folklora,
  • pozorišta
  • filma
  • likovnog stvaralaštva,
  • flore i faune nacionalnih parkova,
  • osnova crnogorskog jezika
  • izrade crnogorske narodne nošnje
  • kužine crnogorske

Кreativne radionice su odlična zamjena za provođenje vremena pored televizora, računara i video igrica. Učešćem u radionicama, đeca nauče da se lakše i ljepše izražavaju i stiču samopouzdanje što je odlična osnova za školovanje. Ukoliko deca vole muziku, treba ih usmeriti na pevanje, ples ili folklor gde se trenira i njihova fizička aktivnost. Đeca koja se bave plesom ili igraju folklor, nauče da funkcionišu u grupi, prate druge i razvijaju oćećaj za igru učeći istovremeno našu tradiciju. Boravkom u radionicama đeca se lakše socijalizuju, stiču nova znanja i proširuju interesovanja.

Želimo da naši mali i veliki đaci unaprijede svoje kreativne sposobnosti, kao i da dobiju nova znanja o Crnoj Gori.
Smatramo da ćemo na ovaj način podstaći na aktivnost mlade generacije, bliže objasniti ko smo i što smo, koju svijest treba da širimo i kako na najbolji način, svojim znanjem i sposobnostima možemo pomoći lokalnoj samoupravi u širenju multikulturalne svijesti.“ – navode iz udruženja.

Podijeli: