Dvodnevnim kulturnim programom u Vojvodini proslavljen Dan nezavisnosti Crne Gore

Svečano obilježavanje praznika održano je u subotu 20. maja u obnovljenoj sali Doma kulture u Lovćencu.
Program proslave je bio zasnovan na projektu „Gitara spaja Vojvodinu i Crnu Goru“ Udruženja Crnogoraca Lovćenca. Nastupili su čuveni muzičari i kulturni ambasadori Srđan Bulatović i Darko Nikčević koji su prepoznati širom Evrope i svijeta kao vrhunski izvođači i kompozitori. Publika je u ovom vojvođanskom mjestu uživala u njihovim kompozicijama inspirisanim tradicionalnom crnogorskom, ali i balkanskom muzikom. U okviru programa nastupio je i poznati crnogorski rok gitarista Ivan Ostojić koji danas živi u Novom Sadu. On je sa svojom ćerkom, talentovanom pjevačicom Sonjom Ostojić izveo više numera u kojima se prepliću popularna i etno muzika.
Najsnažniji aplauz došao je poslije originalno prilagođene verzije pjesme „Još ne sviće“. Ovom događaju prisustvovala je generalna konzulka Crne Gore u Srbiji, Nevenka Ćirović, konzul Bogoljub Jegdić, predsjednik Opštine Mali Iđoš, Marko Lazić, kao i predstavnici Nacionalnog savjeta Crnogoraca i brojnih udruženja.  Generalna konzulka Ćirović je čestitala prisutnima Dan nezavisnosti i navela da koncept ovog programa simbolično predstavlja nešto što bi moglo da bude temelj Crne Gore. „Imali smo koncert dvojice prijatelja i nastup porodice i na tome bi trebalo graditi budućnost“, navela je Ćirović.
Organizator događaja Nikola Muhadinović, koji je predsjednik Udruženja Crnogoraca Lovćenca, kazao je da je su imali namjeru da se kvalitetnim kulturnim programom proslavi ovaj značajan praznik.  Koncert Dua gitara „Bulatović&Nikčević“ održao se i dan ranije, u petak 19. maja u prepunoj sali novosadske Kulturne stanice Eđšeg. Novosađani su više puta na bis vraćali gitariste.
Osim muzičkog užitka posjetioci su imali priliku i da premijerno vide dva muzička spota ovog dua koji su snimani u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i u Beočinu, a čiju režiju potpisuje Vuko Martinović. Događaju su prisustvovali i predstavnici Vlade Crne Gore. Pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Crne Gore, Arben Jakupi pozdravio je prisutne i govorio o bogatsvu različitosti Crne Gore čime se i Vojvodina može podičiti. Ovaj projekat podržala je Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Crne Gore, Nacionalni savjet i Opština Mali Iđoš.
Foto Novi Sad: Slobodan Šušnjević
Foto Lovćenac: Strahinja Krstić
Podijeli: