Durmitorci u Beogradu – svome zavičaju

Juče su počeli ,,Dani Durmitora“ – tradicionalna manifestacija koju organizuje Udruženje Durmitoraca u Beogradu koje okuplja ljude iz opština Žabljak, Šavnik i Plužine. Udruženje je u pozorištu ,,Slavija“ priredilo događaj posvećen Milu Mikiću, prvom predsedniku iz 1939.  godine kada je udruženje i osnovano.

Mile Mikić je rođen u Sirovcu 1898. godine, bio je diplomirani pravnik. Državnu službu započeo je u Ministarstvu finansija Kraljevine Jugoslavije. Kada je izašla Rezolucija informbiroa 1948. godine, Mile je energično osudio svoje ratne drugove što se useljavaju u tuđe kuće po Dedinju i koriste Diplomatske magacine i otuđuju ih od naroda javno govoreći ,, Za to se nijesmo borili“. Uhapšen je 20. januara 1951. godine u njegovoj kancelariji u Beogradu, a kasnije osuđen i sproveden na Goli otok gde je i umro 16.jula 1951. godine.

Mile je cijelo svoje stvaralaštvo posvetio idealima demokratskog društvenog sistema. Jedno vreme zajedno su stanovali na Topčiderskom brdu Sava Mikić, Mile Mikić i Arčibald Rajs. Rajs je Mila zvao ,, Ženeral“ verovatno zbog toga što je kao činovnik u poreskoj službi nosio uniformu. Inače, Sava je po Rajsovoj želji 30. avgusta 1929.godine odnio njegovo srce u kapelicu na vrhu Kajmakčelana (želja navedena u Rajsovom testamentu).

Rehabilitovan je pravosnažnim i izvršnim Rešenjem Višeg suda u Beogradu, Reh. br. 186/15 od 8. januara 2018.godine. Biografija Mila Mikića je velika. Njegovo ime neizbežno će pominjati naredne generacije Durmitoraca.

U programu koje je Udruženje Durmitoraca organizovalo učestvovali su kulturni radnici Vanja Bulić, Aleksandar Dunić i Boško Vujačić. Kompletan snimak biće uskoro dostupan javnosti na web sajtu udruženja www. udruzenjedurmitoraca.org.rs.

Podijeli: