DRUŠTVO PEROJSKIH CRNOGORACA “PEROJ 1657” OBILJEŽILO 361. GODIŠNJICU OD DOSELJENJA CRNOGORACA U PEROJ

U živopisnom istarskom gradiću Peroju, 21. jula o.g. održana je velika svečanost pod nazivom “Perojska fešta”. Organizator ovog događaja Društvo perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” proslavilo je izuzetan jubilej sa kojim bi se mogla podičiti mnogo veća zajednica od ove najstarije crnogorske enklave, koja preko tri i po vijeka, udaljena stotinama kilometara daleko od svoje matice, istrajno čuva svoje crnogorsko ime, etnički, kulturni i vjerski identitet.

Bogati program proslave je započeo u jutarnjim časovima, liturgijom u mjesnoj pravoslavnoj crkvi “Sv. Spiridona”, nakon čega je otvorena izložba likovno-kreativne kolonije “Moja Peroja 2018.” Posjetioci su imali priliku da obiđu muzej “Zavičajni spomenar” i perojsku biblioteku “Njegoš”. U okviru programa je organizovano tradicionalno istarsko sportsko-rekreativni nadmetanje u potezanju konopa, u kojem su pored domaćina učestvovale ekipe sa područja Istre i Rijeke.

Centralni dio proslave je bio rezervisan za kulturni program, gdje su se pored crnogorske zajednice, u punoj etno raskoši, predstavile folklorne grupe i ansambli iz Pule, Rijeke i italijanske manjine Vodnjana. Po završetku zvaničnog dijela programa posjetioce su zabavljali poznati muzički sastavi “Koktelsi” i “Duo nevera”.

Riječ dobrodošlice je prisutnima uputio predsjednik Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” Miodrag Popović. A skupu su se obratili prigodnim riječima direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

Direktor Mitrović je uputio izraze zahvalnosti domaćinima, predsjedniku Udruženja Crnogoraca “Peroj 1657”, gospodinu Popoviću i potpredsjedniku Mihailu Škoku, na pozivu povodom obilježavanja 361. godišnjice od doseljenja Crnogoraca u Peroj. Istakao je da proslava jednog ovakvog jubileja je jedinstvena u istoriji crnogorskog iseljeništva i u tom pogledu izuzetno značajna za maticu Crnu Goru: “Ni znatno veće i snažnije iseljeničke zajednice ne mogu se pohvaliti tolikim kontinuitetom trajanja kao što to možete vi ovdje u Peroju, a sve zahvaljujući izuzetnoj predanosti i posvećenosti u očuvanju svog etničkog korijena, kao i kulturnog i duhovnog identiteta kroz vjekove. Sjećanje i povezanost perojskih Crnogoraca sa maticom je bila toliko jaka, da je kroz vrijeme uspješno odoljela asimilatornim izazovima i kretanjima sa kojima se neizbježno suočava svaka iseljenička enklava daleko od svoje matice. Vaša istorija na ovim prostorima je naša zajednička crnogorska hronika koja nas vječno spaja. To i nije moglo biti drugačije, uzimajući u obzir naše duboke korijene, etničku, kulturnu i duhovnu snagu, dokazanu i priznatu kroz slavnu crnogorsku hiljadugodišnju državotvornost.”

Svečanosti su prisustvovali predstavnici državnih organa Crne Gore: Šef odsjeka za privrednu i naučnu saradnju u UzD mr Vladan Lalović i I savjetnik Ambasade Crne Gore u Hrvatskoj Milovan Lučić. Među zvanicama su bili prisutni članovi Gradskog vijeća, zamjenica gradonačelnika grada Vodnjana (DignanaDelcara Hrelja i predstavnici gradova pobratima Peroja.

Ovogodišnja svečanost je bila ujedno i najmasovnije okupljanje mještana i gostiju iz Crne Gore i Hrvatske, ali i crnogorskih iseljenika iz pojedinih zapadnoevropskih zemalja.

Podijeli: