DODJELA NAGRADE „ISKRA“

Dana 14. decembra 2018. godine u sali Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” na Cetinju, u organizaciji Fonda za aktivno građanstvo – FAKT, Uprave za dijasporu i Privredne komore Crne Gore održana je tradicionalna dodjela nagrada za filantropiju “Iskra”, koja je ove godine organizovana deseti jubilarni put. Nagrađene su kompanije, udruženja i pojedinci za doprinos opštem dobru i razvoju građanskog društva.

Nagrada za doprinos dijaspore ove godine pripala je Bošnjačkoj dijaspori Crne Gore u Švajcarskoj. Udruženje je osnovano 2012. godine, i jedno je od najvećih udruženja iseljenika iz Crne  Gore u toj zemlji. Trenutno broje stotinjak članova, a broj onih koji ih podržavaju i aktivno učestvuju u njihovim akcijama, je makar dvostruko veći. Svoje aktivnosti, kad god mogu, usmjeravaju ka zavičaju. Tako su zdravstvene ustanove kroz materijal i opremu, pomogli sa 75.000 eura, NVO „Olakšajmo život djeci sa posebnim potrebama“ iz Rožaja – donacijom specijalnog motornog vozila od oko  20.000  eura, a opštinu Petnjica, donacijom snjegočistača čija je vrijednost oko 25.000  eura. Socijalno ugroženim porodicama do sada su pomogli sa oko 25.000 eura, dok je u raznim akcijama pokrenutim zbog potrebe liječenja pojedinaca, opredijeljeno oko 10.000 eura.

Nagradu presjedniku udruženja Esmiru Rastoderu predao je mr Ivan Jovović pomoćnik direktora Uprave za dijasporu. U prigodnom govoru Jovović je naveo da crnogorska dijaspora ima izuzetno izraženu notu humanosti i da kontinuirano pomožu svoju matičnu državu. Učešće Uprave za dijasporu u dodjeli nagrade “Iskra” je podrazumijevajuće, s obzirom da se i ovaj način afirimiše uloga dijaspore u crnogorskom društvu, odnosno ovdje prezentujemo uspješne karijere naših iseljenika, kao i angažman udruženja dijaspore, što sve ukupno pridonosi prospritetu Crne Gore. Ne treba dokazivati da je naša dijaspora ne samo čuvar tradicije, nego i promoter Crne Gore u svijetu, pa često se kaže da je ona naša neformalna diplomatija. Stoga uspjeh našeg iseljeništva bilo na individualnom ili kolektivnom nivou, mi, ovdje u matičnoj državi doživljavamo kao zajednički uspjeh. Večeras, sa posebnim zadovoljstvom želim da naglasim da nagrada za doprinos dijaspore pripada zasluženo udruženju Bošnjačka dijaspora Crne Gore u Švajcarskoj. istakao je Jovović.

Nagrada za individualni doprinos otišla je u ruke našem istaknutom iseljeniku Blažu Sredanoviću. Nagradu u ime nagrađenog primio je Luka Lagator, predstavnik Matice crnogorske.

Naš iseljenik, osvjedočeni dobrotvor i veliki patriota, Blažo Sredanović je rođen 1932. godine na Cetinju, a danas živi u Honoluluu na Havajima u SAD-u.  Crnu Goru je napustio kao mladić, jedno vrijeme boravio u Francuskoj, i za Ameriku otišao 1962. godine. Osnovao je prvo sve-američko udruženje Crnogoraca sa sjedištem u San Francisku, bio je jedan od glavnih aktera u svim aktivnostima dijaspore i napora da se iseljenici širom svijeta zainteresuju za sudbinu Crne Gore. Organizovao je Svjetski kongres crnogorskih iseljenika na Cetinju 2000.g., i bio član Savjeta za nezavisnu Crnu Goru i govornik u ime dijaspore na završnom skupu uoči referenduma u Podgorici 2006.g. Sa Ivom Đukanovićem, utemeljivač je nagrade najboljem đaku Cetinjske gimnazije, koju prati novčani iznos od 1.000€ i koja je ove godine uručena osamnaesti put. Prošle godine je šestočlanoj porodici Petrović poklonio 10.000€, a talentovanim mladim muzičarima Muhadinović 3.000€. U septembra  ove godine Sredanović je  za šest  socijalno  ugroženih cetinjskih  porodica  donirao 30.000€.

Nagradu je predao pomoćnik direktora Uprave za dijasporu mr Ivan Jovović, i tom prilikom je istakao: “ Ovogodišnja nagrada za individualni doprinos, čini mi se da ima posebno značenje, s obzirom da ide u ruke čovjeku čije životno djelo, u simboličnom smislu, predstavlja jedan od ugaonih kamena na kome počiva naša obnovljena crnogorska kuća. U javnosti ime gospodina Blaža Sredanovića decenijama je neraskidivo povezano sa crnogorskim iseljeništvom, u najširem smislu, a njegove lične donacije najboljim učenicima, kao i licima u stanju socijalne potrebe svrstale su ga u pleadu najznačajnijih crnogorskih dobrotvora u savremenoj istoriji ovog naroda i države. Ukupni habitus gospodina Blaža Sredanovića, od profesionalnog do karitativnog, svjedoči o njegovoj posvećenosti Crnoj Gori, zbog čega u životnom putu ovog crnogorskog intelektualca prepoznajemo i putokaz iskrenog patriotizma i humanizma koji su svakako zaloga za unaprijeđenje odnosa filantropije u našoj zajednici.”

Autor: UzD

Podijeli: