DODIJELJENE NAGRADE ZA FILANTROPIJU ISKRA 2019

U utorak, 3. decembra 2019. godine u Kraljevskom pozorištu na Cetinju Fond za aktivno građanstvo (FAKT), u saradnji sa Upravom za dijasporu i Privrednom komorom Crne Gore, po jedanaesti put dodijelio je godišnje nagrade i priznanja za filantropiju kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebično doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva u 2019. godini.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za individualni doprinos dijaspore je Hajriz Brčvak, naš čovjek iz dijaspore rodom iz Bijelog Polja, koji živi i radi u SR Njemačkoj, a koji je pružio svoj nemjerljiv doprinos u brojnim humanitarnim akcijama, poput dopremanja medicinske opreme, doniranja sredstava za liječenje djece, pružanja novčane pomoći Fudbalskom klubu »Jedinstvo« iz Bijelog Polja, izgradnje škole u ruralnoj sredini itd. Brčvak je pomagao i van granica Crne Gore, gradnjom mosta na Madagaskaru za djecu koja su dolazila u školu u otežanim uslovima, potom finansirao kopanje bunara, što je omogućilo bolje uslove za život djeci u ovoj zemlji.

Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović,  uručio je nagradu ISKRA za 2019. godinu za individualni doprinos dijaspore Hajrizu Brčvaku i u svom obraćanju istakao da je svečanost povodom dodjele nagrade ISKRA prilika da se podsjetimo koliko su Crna Gora i dijaspora povezane i da je jedna od niti koja čini ovu vezu neraskidivom upravo humanost. „Naši ljudi, bilo da im je Crna Gora dom ili zavičaj, i danas baštine ovu tradiciju po kojoj smo bili i ostali prepoznati“ – kazao je Mitrović i dodao da su predstavnici dijaspore nebrojano puta do sada pokazali da su dostojni izdanci svojih korijena i saosjećajni potomci predaka iz zavičaja. Na kraju, Mitrović je završio svoje izlaganje citatom Marka Miljanova – ”Koji i mala dobra čini, on će i velika kad mogne”.

Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou dodijeljena je kompaniji MTEL D.O.O. Kompanija Savana Commercial Retail D.O.O. dobila je nagradu za doprinos lokalnoj zajednici. Dodijeljena su i dva specijalna priznanja za doprinos lokalnoj zajednici kompanijama Sava osiguranje AD Podgorica i Amplitudo.

Ove godine, dodijeljeno je 5 specijalnih priznanja za građanski doprinos opštem dobru, od kojih je jedno posthumno i to Aleksandru Šimu Dedoviću, istaknutom zaslužnom aktivisti iz Nikšića i jednom od najglasnijih zagovarača razvoja NVO sektora.

Specijalno priznanje u znak višedecenijskog humanitarnog rada i posvećenosti crnogorskom društvu i Cetinju pripala je dr Milovanu Milu Jankoviću, potom Zefu Dedvukaju za pomoć dijaspore ugroženim porodicama sa područja Malesije. Građanski aktivisti, Savo Knežević i Jelena Krivčević, nagrađeni su za doprinos procesu socijalne inkluzije, odnosno regionalnog razvoja.

Posthumno priznanje dodijeljeno je i dobrotvorima Tomu i Stani Luketić, osnivačima „Zaklade Toma Mirova Luketića i njegove žene Stane”, koja je osnovana sa ciljem da pomogne obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan, koji je istakao da briga o bližnjem kao opšte prihvaćeno civilizacijsko načelo više je od materijalne i finansijske pomoći. Podsjetio je da ovo načelo upravo počiva na humanosti i solidarnosti, na potrebi da se ulaganjem u opšte dobro brišu granice među ljudima, snaže institucije i poštuje čovjek, njegov intelekt i sposobnost stvaranja u svim segmentima društva.

Maja Boljević, izvršna direktorica FAKT-a, poručila je da je raduje činjenica da postoji sve više putokaza koji nas istovremeno uče kako preći stazu od milostinje do milosrđa, od dobročojstva crnogorskog do dobročinstva. Svoje izlaganje je završila citatom „Iskrom do zublje – da nam dobro postane navika“.

Podijeli: