ĐUKANOVIĆ U SKOPLJU: „Crna Gora će više pomagati iseljenike“

Osnovni cilj nacionalne zajednice Crnogoraca u Sjevernoj Makedoniji je očuvanje crnogorskog identiteta, jezika, kulture, tradicionalnih vrijednosti, poštovanje Crne Gore kao matične države, saopštili su predstavnici naše dijaspore u Skoplju nakon razgovora sa Predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. Đukanović je uvjeren da će se paralelno sa razvojem zemlje i ekonomskim rastom, povećavati i pomoć i podrška matice radu iseljeničkih zajednica.

Predsjednik je sastankom sa dijasporom završio zvaničnu posjetu Sjevernoj Makedoniji na poziv kolege Steva Pendarovskog.

Đukanović se na kraju posjete Skoplju sastao se sa Borisom Popivodom, predsjednikom Crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji i Medom Balićem, predsjednikom Saveza iseljenika iz Crne Gore.

„Razmotrena su aktuelna pitanja u djelovanju dva udruženja, uloga i značaj Savjeta za saradnju sa iseljenicima i pitanja od važnosti za unapređenje položaja Crnogorske zajednice, koja aktivno djeluje u pravcu snaženja veza sa maticom Crnom Gorom uz maksimalnu lojalnost prema Sjevernoj Makedoniji“, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Potvrđena je odlična saradnja sa svim makedonskim institucijama.

„Predsjednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom sa predstavnicima dva naša udruženja koja djeluju u Sjevernoj Makedoniji i zahvalio na njihovom doprinosu jačanju ugleda Crne Gore i ostvarivanju njenih ciljeva. Iseljeničke zajednice čine važan most svake saradnje, a naša zajednička obaveza je da te veze sačuvamo, istakao je Predsjednik, dodajući da je saradnji sa dijasporom dat poseban značaj nakon obnove nezavisnosti sa glavnim zadatkom da njen potencijal stavi u službu razvoja države“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je izrazio uvjerenje da će se paralelno sa razvojem zemlje i ekonomskim rastom, povećavati i pomoć i podrška matice radu iseljeničkih zajednica. Time će se uz posebnu pažnju i spremnost na poštovanje različitosti i međusobnu saradnju, jačati uslovi za rad i veze matice i dijaspore.

Zajednički je ocijenjeno da Ambasada Crne Gore u Skoplju ima zapaženu ulogu u radu pomenutih udruženja.

„Trudimo se da našim građanima koji imaju porijeklo iz Crne Gore obezbijedimo jednu vezu sa otadžbinom, mimo one koju oni imaju redovno odlazeći u mjesto odakle su se iselili“, kazao je novinarima Medo Balić, predsjednik Saveza iseljenika iz Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji.

Podijeli: