DJECA SA KOSOVA POSJETILA BARSKU OPŠTINU

U periodu od 21-23. septembra o.g, Udruženje Crnogoraca « Lovćen », čiji je predsjednik Lazar Radulović, organizovalo je posjetu djece sa Kosova Opštini Bar.

Tim povodom, u petak 21. septembra ugostila ih je potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović, izrazivši veliko zadovoljstvo što je Opština Bar ove godine dobila ulogu domaćina i primila djecu i predstavnike crnogorske zajednice sa Kosova. Ovo je bila prilika da se sazna kako djeca na Kosovu žive, kako se školuju, kako ostvaruju kontakte, koja su im interesovanja itd.

Spičanović je istakla da je Opština Bar spremna da pruži podršku, imajući u vidu da djeca dolaze iz seoskih sredina i da kilometrima putuju ili pješače do škole.

Radulović je istakao da Udruženje  Crnogoraca “Lovćen” svake godine organizuje ove edukativno-turističke izlete za djecu sa Kosova, u okviru svakodnevnih aktivnosti udruženja, u cilju umrežavanja, ujedinjena i prevazilaženja razlika u pogledu nacionalne pripadnosti, vjere i opredjeljenja. Na ovaj način, mališani sa Kosova imaju mogućnost da upoznaju Crnu Goru, njene prirodne ljepote i kulturne znamenitosti. Ovo je ujedno i prilika da se druže sa svojim vršnjacima, razmjenjuju utiske, posjećuju jedni druge, stiču nova poznanstva itd.

Ovaj multikulturni projekat, koji tradicionalno postoji već šestu godinu zaredom, koncipiran je na taj način da se svake godine odredi neki drugi grad u Crnoj Gori, zanimljiv djeci, kulturološki raznolik, blizak po socijalnoj strukturi gradovima iz kojih dolaze.

Za vrijeme boravka na području barske rivijere, djeca su bila smještena u hotelu “Korali” u Sutomoru.

Podijeli: