„Đe je srce-tu je dom“

Polazeći od osnovnog strateškog cilja i u skladu sa opredjeljenjem očuvanja nacionalnog identiteta Crnogoraca, Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Durmitor iz Bačkog Dobrog Polja je 16.10.2021. g. otpočelo realizaciju edukativnih Radionica pod nazivom „Đe je srce – tu je dom“.

U sprovođenju dijela Radionica, Udruženju je finansijski pomogao POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANjE, PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE ZAJEDNICE – NACIONALNE MANjINE, a u narednom periodu očekuje se pomoć i od Uprave za saradnju sa dijasporom- iseljenicima u vladi Crne Gore.

Predloženi projekat predstavlja značajan oblik difuzije tradicije, kulture i narodnog stvaralaštva kojom se ostvaruje oplemenjnivanje generacija i opšti interes u Bačkom Dobrom Polju. Prvi specifični problem je neadekvatna zastupljenost ovog segmenta kulturne baštine, a drugi je pogrešno tumačenje značaja narodnog blaga i stvaralaštva ljudi koji su zaslugama u Drugom svjetskom ratu i u skladu sa tadašnjom državnom politikom kolonizovani na prostor Opštine Vrbas.

„Đe je srce – tu je dom“ je kreativna radionica namenjena djeci uzrasta od 6 do 15 godina, koja žele da posvećeno, kreativno i zabavno provedu vrijeme i zabavljajući se uče o Crnoj Gori, matičnoj državi. Uz vizuelnu i posvećenu edukaciju djece, uz pomoć raznih pedagoških metoda koje se uklapaju u sadržaj Radionica, svaki čas se pretvara u bajku. Radionice će obuhvatiti teme iz sledećih oblasti:

– geografija,
– istorija,
– muzika i folklor,
– pozorište,
– film,
– likovno stvaralaštvo,
– flora i fauna nacionalnih parkova,
– osnove crnogorskog jezika,
– izrada crnogorske narodne nošnje,
– kužina crnogorska.

Kreativne radionice su odlična alternativa provođenju vremena uz televiziju, računar i video igrice. Učešćem u radionicama, djeca će naučiti da se lakše i ljepše izražavaju i stiču samopouzdanje što je odlična osnova za školovanje. Ukoliko djeca vole muziku, usmeravaju se na pevanje, ples ili folklor gde se trenira i njihova fizička aktivnost. Dodatne prednosti za djecu koja se bave plesom ili igraju folklor jeste da nauče da funkcionišu u grupi, prate druge i razvijaju oćećaj za igru učeći istovremeno o tradiciji Crne Gore. Boravak u radionicama doprinosi lakšoj socijalizaciji djece koja ujedno stiču nova znanja i proširuju svoja interesovanja.

„Želimo da naši mali i veliki đaci unaprijede svoje kreativne sposobnosti, kao i da dobiju nova znanja o Crnoj Gori.
Smatramo da ćemo na ovaj način podstaći na aktivnost mlade generacije, bliže objasniti ko smo i što smo, koju svijest treba da širimo i kako na najbolji način, svojim znanjem i sposobnostima možemo pomoći lokalnoj samoupravi u širenju multikulturalne svijesti“ ističu iz Udruženja.

Podijeli: