DIREKTOR UPRAVE ZA DIJASPORU POSJETIO UDRUŽENJE “DEMONTE” IZ MINHENA

U srijedu 16. oktobra tekuće godine, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović posjetio je udruženje “Demonte” u Minhenu, u toku radne posjete Saveznoj Republici  Njemačkoj. Sastanku su prisustvovali članovi rukovodstva udruženja Savo Bigović i dr Dejan Sickinger.

U razgovoru, Bigović i Sickinger su informisali Mitrovića o aktivnostima udruženja u prethodnom periodu, kao i o aktivnostima planiranim za naredni period. Izrazili su spremnost da, u saradnji sa Upravom za dijasporu, realizuju par projekata koji bi značajno uticali na jačanje i unaprijeđenje veza sa matičnom državom. Udruženje je bilo posvećeno humanitarnom radu u prethodnom periodu, što je rezultiralo učešćem u brojnim humanitarnim akcijama u Beranama, Bijeloj i Cetinju. Iz udruženja su istakli da je u planu partnerski projekat sa novoosnovanom NVO iz Nikšića čiji će glavni cilj biti smanjenje prosjačenja. Takođe, u planu je izgradnju objekta za ovu namjenu, kao i ostalih komponenti neophodnih za njeno funkcionisanje.

Izrazivši zadovoljstvo aktivnostima udruženja, direktor Mitrović je informisao prisutne o aktivnostima Uprave za dijasporu koja je u kratkom periodu pokrenula veliki broj kvalitetnih projekata kao što su: online kurs crnogorskog jezika, web aplikacija o evidenciji iseljenika, izdavanje iseljeničkih knjižica i mnogi drugi projekti. Istakao je spremnost Uprave za dijasporu da podrži kvalitetne projekte koji će uticati na poboljšanje položaja crnogorske zajednice u SR Njemačkoj, i istakao da će početkom sljedeće godine biti raspisan novi Javni konkurs za sufinansiranje programa odnosno projekata u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima.

Među brojnim temama od značaja za našu dijasporu, razgovarano je o inicijativi članova Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima iz SR Njemačke o organizovanju sastanka sa svim udruženjima iz ove evropske države. Sastanak će biti održan tokom novembra, i to će biti prilika za rukovodstvo udruženja da prezentuju projekat koji će sprovoditi sa NVO iz Nikšća, u saradnji sa Opštinom Nikšić.

Na kraju razgovora, Mitrović se zahvalio na gostoprimstvu i pozvao predstavnike udruženja da posjete Upravu za dijasporu.

Podijeli: