Predstavnici Udruženja „Regina Elena“ i „Venice International University“ razgovarali o inicijativi za saradnju ovog centra sa UCG

Predstavnici Udruženja Italija – Montenegro „Regina Elena“ i akademskog istraživačkog centra „Venice International University“ (VIU) su, 17.10.2020. godine u Rimu, razgovarali o inicijativi za saradnju ovog centra i Univerziteta Crne Gore (UCG), kao ideji koja ima veliki akademski potencijal i koja bi, ukoliko se ostvari, našim akademcima mogla da donese brojne benefite u naučno – istraživačkoj sferi.

Sastanak, kojem su prisustvovali predsjednica udruženja „Regina Elena“ Danijela Đurđević, članovi Udruženja dr Marta Mussini i prof. Norberto Cacaglia i predsjednik i osnivač „Venice International University“ Umberto Vattani, održan je na inicijativu VIU, u Klubu Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije „Club degli Esteri“.

Sagovornici su ocijenili da je predlog o povezivanju VIU sa Univerzitetom Crne Gore šansa za mlade crnogorske i italijanske studente, postdiplomce i naučnike da razmijene znanja i iskustva i rezultate istraživanja iz više naučnih oblasti, kao i da stečena znanja kasnije, kroz ove akreditovane programe, prenose svojim kolegama.

Udruženje „Regina Elena“ je istaklo da bi ovaj vid akademske saradnje bio posebno važan za crnogorske studente, jer bi imali šansu da, kroz akademska iskustva u inostranstvu, sagledaju nove perspektive u izučavanju materije i naučnoj primjeni stečenih znanja i iskustava.

Akademski istraživački centar „Venice International University“ (VIU) osnovan je 1995. godine u Veneciji, a članstvo u VIU, koji kroz apliciranje za određene fondove može biti i besplatno, bi za Univerzitet Crne Gore značilo povezivanje sa preko 20 univerziteta širom Evrope i svijeta koji su članovi ovog centra. Ovaj centar čini mreža akademskih institucija koja povezuju akademske zajednice – studente i profesore, kroz akreditovane programe, kurseve, predavanja i istraživanja, u oblasti pravnih, ekonomskih i drugih društvenih nauka. Glavne teme koje se obrađuju kroz programe odnose se na savremene izazove, kao što su globalizacija, ljudska prava, migracije, demokratizacija, siromaštvo, održivost i ekološka politika.

Podijeli: