DELEGACIJA GRADA VODNJANA I UDRUŽENJA “PEROJ” POSJETILA UPRAVU ZA DIJASPORU

Dana 26. novembra, Upravu za dijasporu posjetila je delegacija grada Vodnjana koju su činili gradonačelnik grada Klaudio Vitasović, šef kabineta gradonačelnika Filip Macan i  predsjednik Društva perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“ Miodrag Popović. Sastanku su prisustvovali ambasador R. Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, savjetnica u ambasadi R. Hrvatske u Crnoj Gori Iva Ivanić Popović, kao i Slobodan Pejanović član MZ „Jedinstvo“ iz Maslina, koje već 30 godina njeguje prijateljske odnose sa ovim udruženjem. Sa gostima su razgovarali direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i pomoćnik direktora mr Ivan Jovović.

Na početku razgovora, direktor Mitrović je iskazao zadovoljstvo ovim susretom. Podsjetio je da je Uprava za dijasporu po prvi put dodijelila Povelju upravo ovom udruženju za nemjerljiv doprinos u očuvanju crnogorskog kulturnog identiteta. Mitrović je apostrofirao značaj i doprinos udruženja lokalnoj sredini, skladu i interkulturalnoj harmoniji, kao primjer uspješne integracije u društvene tokove. Istakao je da su perojski Crnogorci s razlogom dobili sredstva po Javnom konkursu za sufinansiranje programa odnosno projekata u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima i pozvao predstavnike udruženja da i naredne godine konkurišu sa kvalitetnim projektima.

Vitasović je izrazio zadovoljstvo ponovnom posjetom Upravi za dijasporu, koja je bila inicijator potpisivanja sporazuma o bratimljenju između opština Bara i Vodnjana iz Hrvatske, u kojoj živi najstarija enklava Crnogoraca doseljenika na tom području još od davne 1657. godine. Simbolika bratimljenja ova dva grada ima svoju istorijsku poruku s obzirom da su potomci današnjih perojskih Crnogoraca došli sa prostora barske opštine odnosno područja Crmnice. Vitasović je istakao da će Opština Vodnjan raditi na unaprijeđenju saradnje sa Društvom perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“, kao i na produbljavanju i unaprijeđenju saradnje sa Upravom za dijasporu. Gradonačelnik grada Vodnjana je istakao da perojski  Crnogorci jesu bitna poveznica između njegove opštine sa Crnom Gorom, te iskazao zadovoljstvo toplim prijemom koji je delegaciji grada Vodnjana imala u Crnoj Gori.

Ambasador Grubišić je iskazao da su bilateralni odnosi Crne Gore i Hrvatske jako dobri i da su naše nacionalne manjine i u Hrvatskoj i Crnoj Gori predstavljaju most prijateljstva, te iskazao njegovo nastojanje da i u budućnosti podrži svaku sličnu inicijativu.

Na sastanku je uzeo učešća i Miodrag Popović koji se zahvalio Upravi za dijasporu u pogledu dodijeljenih sredstava, kao i na dodijeljenoj Povelji, što sveukupno predstavlja jasan pokazatelj da Uprava za dijasporu cijeni rad ovog udruženja.

Na kraju sastanka, direktor Mitrović je sve prisutne pozvao da naredne godine prisustvuju tradicionalnoj manifestaciji „Dani dijaspore-iseljenika“ koja će se održati u Bijelom Polju.

Podijeli: