DANI DIJASPORE – ISELJENIKA NAREDNE GODINE U BARU

Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović, sa saradnicima, boravio je danas u radnoj posjeti Baru gdje je razgovarao sa predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem. Sastanku su prisustvovali i pomoćnik direktora mr Ivan Jovović, šefica Odsjeka za statusno pravna pitanja, finansije i iseljeničke isprave Elvira Bekteši i II sekretar  u Odsjeku za identitetska pitanja i kulturno-prosvjetnu saradnju Milica Radojičić.

Na početku sastanka predsjednik Opštine Bar poželio je dobrodošlicu gostima naglašavajući da ga posebno raduje ovaj kontakt, s obzirom na veliki broj iseljenika iz ovog grada koji danas žive i rade širom svijeta, ali i dalje ostaju vezani za svoj zavičaj i aktivno učestvuju u njegovom životu i razvoju.

Direktor Mitrović je, čestitajući na nedavnom imenovanju predsjedniku Raičeviću, izrazio nadu da će Uprava, kao i do sada, nastaviti izuzetno dobru saradnju sa Opštinom Bar po pitanjima od interesa za naše iseljenike. Upravo cijeneći broj i doprinos naših iseljenika koji potiču iz Bara i okoline, direktor Mitrović je izrazio namjeru i želju Uprave da narednu manifestaciju „Dani dijaspore – iseljenika“ organizuje baš u Baru, u saradnji sa Opštinom. Kako se ova manifestacija vezuje za ljetnji period, kada i najveći broj dijaspore boravi u Crnoj Gori, kao i za sjednicu Savjeta za saradnju sa dijasporom – iseljenicima koja će naredne godine biti konstitutivna, a održaće se 26. jula 2019. godine u Podgorici, Mitrović je predložio da centralna manifestacija „Dani dijaspore – iseljenika“ bude održana 29. jula 2019. godine u Baru.

Predsjednik Opštine je sa zadovoljstvom prihvatio ovu inicijativu, ističući da je prirodno da se Bar nakon dvije održane manifestacije na sjeveru Crne Gore, nameće kao najbolje moguće rješenje. Naglasio je da Uprava, u organizaciji ove manifestacije, može očekivati punu podršku lokalnih vlasti i njega lično.

U daljem toku sastanka razgovarano je o pojedinim pitanjima od interesa za iseljenike, naročito vezano za područje Mrkojevića i Starog Bara, u čijem rješavanju lokalna vlast može dati svoj doprinos. Raičević je kazao da je dijaspora iz Bara i do sada aktivno učestvovala u rješavanju pojedinih, čak i krupnijih, infrastrukturnih projekata od interesa za opštinu i njene građane, te da stoga gradska uprava osjeća dužnost i obavezu da izađe u susret i ovim zahtjevima.

Dogovoren je nastavak komunikacije i bliže saradnje u cilju što kvalitetnije pripreme programa predstojeće manifestacije.

Podijeli: