Čuvaćemo crnogorski jezik, kulturu i tradiciju

Dragoljub Malović, novoizabrani predsjednik Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji, kazao je za Televiziju Crne Gore (TVCG) da će to tijelo raditi na očuvanju crnogorskog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i tradicije.

Kao suštinski problem navodi, kako je nazvao crnogorsku neslogu, pa će se, kako kaže, truditi da budu spona između dobrosusjedskih, ali i unutrasnjih odnosa među udruženjima.

Malović se izvinio zbog ranijih izjava u kojima je kritikovao usvajanje Rezolucije o stavljanju van snage odluka Podgoričke skupštine 1918. u crnogorskom Parlamentu.

„To je možda moje neiskustvo što se kaže, reagovao sam na Podgoričku skupštinu i shvatio sam da to nije bilo dobro, nije bilo poučno“, rekao je Malović.

Odlučan je da ubuduće, kaže, prepusti političarima njihov posao, a on će se, kako tvrdi, pozabaviti ključnim stvarima vezanim za savjet.

„Da što bolje živi crnogoska zajednica u Srbiji. Da se ne miješamo u politiku“, kazao je Malović, navodeći da je ključni problem crnogorska nesloga.

Cilj mu je, kako tvrdi, popraviti stvari.

„Meni je samo želja da to izbalansiramo, da to bude jedno mišljenje, a da uspostavimo isto taj balans između Srbije i Crne Gore, da uspostavimo balans između naših Crnogoraca koji imaju različita mišljenja. Ja očekujem prvo da dobijemo signale i od Srbije i Crne Gore na političkom nivou. Mislim da su odnosi dobri“, kazao je Malović.

Misija Nacionalnog saveta je jasna, kaže sagovornik TVCG, a to je očuvanje nacionalnog identiteta, jezika, kulture i tradicije.

Podijeli: