CRNOGORSKO DRUŠTVO “MONTENEGRO-UK SOCIETY” ORGANIZOVALO PROSLAVU DANA NEZAVISNOSTI U LONDONU

U subotu 11. maja 2019. godine, Crnogorsko društvo “Montenegro-UK Society” proslavilo je Dan nezavisnosti  Crne Gore, uz podršku crnogorske Ambasade u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Manifestacija je protekla u svečanoj atmosferi, uz prisustvo većeg broja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore u ovoj zemlji. Tokom svečanosti prisutnima se obratio predsjednik Društva Neven Pajović i naglasio značaj ovog datuma, kao i predstojećeg Dana državnosti, koji predstavljaju dva najsvjetlija datuma savremene crnogorske istorije. On je naglasio da nije bilo 13. Jula, kad se crnogorski narod podigao na opštenarodni ustanak protiv fašizma ne bi bilo ni 21. maja, a samim tim ni slobodne i suverene Crne Gore.

Predsjednik Pajović je istakao značaj crnogorskih iseljenika, ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu već i u  cijelom svijetu. Ukazao je na značaj prenošenja iskustava iseljenika i njihovom daljem angažovanju u izgradnji savremene Crne Gore. U velikom broju slučajeva Crnogorci su se afirmisali i integrisali u zemljama zapadne Evrope i svijeta i postali cijenjeni stručnjaci,  radnici, naučnici itd. Ljudski potencijal koji Crna Gora ima u zemlji i inostranstvu  može i mora da predstavlja jednu od ključnih pretpostavki za dalji razvitak naše zemlje.

Uspješno je ostvaren jedan od strateških vanjsko-političkih ciljeva Crne Gore, članstvo u NATO čime je uveliko osnažen crnogorski suverenitet i integritet. To je jedan od značajnih koraka naše zemlje na putu ka punom članstvu u Evropsku uniju, istakao je Pajović.

U daljem izlaganju se osvrnuo na aktivnosti Društva u dijelu pomoći sunarodnicima iz ranjivih kategorija u Crnoj Gori, u proteklom periodu. Prije nekoliko mjeseci je u okviru dobrotvorne akcije prikupljena novčana pomoć Komanskom mostu u Podgorici, čija se djelatnost odnosi na brigu i staranje o osobama sa teškim poremećajima u razvoju.

Pajović je na kraju pohvalio rad državnih organa Crne Gore u jačanju bilateralnih odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom kao i veliko zalaganje ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva u našoj zemlji Alison Kemp, na njenoj predanoj aktivnosti u prenošenju zapadno-evropskih i britanskih iskustava Crnoj Gori,  kao i rad crnogorske Ambasade i ambasadora Banovića u UK.

Prisutnim gostima se obratio i ambasador Crne Gore u Londonu Borislav Banović. On je u svoje i u ime Ambasade Crne Gore prisutnima čestitao Dan nezavisnosti i izrazio zadovoljstvo rezultatima rada Društva i pohvalio njegove uspješne aktivnosti i njegovanje osjećaja ljubavi i pripadnosti matici Crnoj Gori.

Crnogorsko društvo “Montenegro-UK Society” već priprema sljedeću aktivnost povodom Dana državnosti 13. Jula koji se tradicionalno proslavlja u Hyde Parku, u centru Londona svake godine.

Podijeli: