Crnogorski jezik ima budućnost u Vojvodini

Crnogorski jezik polako izgrađuje svoje mjesto i ima budućnost u multikulturalnoj Vojvodini, a Smotra recitatora na crnogorskom jeziku u toj pokrajini svemu daje značajan doprinos, rekao je publicista i savjetnik za identitetska pitanja Crnogorske partije Nenad Stevović.

On je u Jutarnjem programu TVCG istakao da ova smotra predstavlja jedinu manifestaciju na crnogorskom jeziku u obrazovnom i prosvjetnom sistemu Srbije.

„Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku je postala tradicionalna. Održava se već pet školskih godina, a ova peta po redu, zbog kovid krize, održana je u online formatu“, pojasnio je Stevović.

Značaj smotre za crnogorsku zajednicu je, kaže, izuzetna budući da jezik predstavlja jedan od glavnih postulata u očuvanju kulture i identiteta jedne zajednice.

„Crnogorski jezik je u službenoj upotrebi u jednoj opštini, to je Opština Mali Iđoš. Ispunjeni su uslovi da bude i u službenoj upotrebi u Opštini Vrbas i nadam se da će ta lokalna uprava nakon 11 godina uvesti crnogorski jezik i u toj opštini“, rekao je Stevović.

On je podsjetio da Fakultet za crnogorski jezik i književnost svim učesnicima smotre svake godine poklanja po knjigu iz crnogorske književnosti, dok je Prijestonica Cetinja sjajan domaćin za najbolje učesnike smotre.

 

Podijeli: